TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Morminte vechi de 3.000 de ani au fost descoperite în Egipt

Morminte vechi de 3.000 de ani au fost descoperite în Egipt

Morminte vechi de 3.000 de ani ale unor preoţi de rang înalt şi care conţin sarcofage din piatră şi din lemn au fost descoperite la sud de Cairo, a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.

16 morminte, conţinînd în total 20 de sarcofage dintre care unele gravate cu hieroglife, au fost dezgropate de o echipă de arheologi egipteni din situl Al Gharafa, în regiunea oraşului Minya, la 300 de km sud de Cairo, a indicat ministrul. Ele adăpostesc rămăşiţele mai multor preoţi ai zeului Thot, cu corp de om şi cap de ibis, precum şi unele ale unor importanţi demnitari din Egipt. Şi sînt vechi de aproape trei milenii.


Unul dintre sarcofage, din piatră, este dedicat zeului faraonic Horus, cu cap de şoim, fiul lui Isis şi al lui Osiris. Gravată pe piatră, o reprezentare a zeiţei Nut este considerată drept mama tuturor aştrilor, care îşi întinde aripile pe sarcofag. Arheologii au descoperit de asemenea 10.000 de figurine din faianţă albastră şi verde, 700 de amulete în formă de scarabeu, dintre care unele din aur pur, precum şi o amuletă reprezentînd o cobră înaripată.

Au fost descoperite şi vase canopice care erau destinate să găzduiască organele decedaţilor. În ultimii ani, autorităţile egiptene au căutat să promoveze descoperirile arheologice pentru a relansa turismul în ţară.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load