COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Misterul pietrei runice din Suedia a fost dezlegat

Misterul pietrei runice din Suedia a fost dezlegat

Una dintre cele mai cunoscute pietre runice din lume, Piatra Rök din Suedia, a fost ridicată de vikingii care se temeau de repetarea unei crize climatice geroase în Scandinavia, arată un studiu citat de The Guardian.

Este vorba despre iernile deosebit de friguroase, chiar și pentru nordul polar, care au lovit această regiune în secolul VI e.n.

Piatra runică Rök a fost ridicată în secolul IX în apropiere de lacul Vättern, din zona centrală a Suediei. Pe această stelă se află cea mai lungă inscripţie runică descoperită vreodată, o inscripţie formată din peste 700 de rune ce acoperă toate cele cinci feţe ale pietrei. Piatra runică a fost ridicată în secolul IX e.n.


Inițial, se credea că piatra a fost ridicată ca un memorial de un tată care şi-a pierdut fiul, dar înțelesul exact al acestor rune a rămas un mister, în condițiile în care unele părți din text lipsesc, iar mesajele au fost realizate cu forme diferite de scriere runică, arată sursa citată. Textul de pe piatra runică Rok face trimitere la faptele de vitejie ale lui Theodoric, despre care unii istorici sînt de părere că ar fi Theodoric cel Mare, un conducător din secolul VI al ostrogoţilor, de pe teritoriul din prezent al Italiei.

Cercetători de la trei universităţi suedeze au ajuns însă acum la concluzia că înscrisul de pe piatra runică se referă la o perioadă de timp în care iernile erau extraordinar de grele, iar vikingul care a realizat această rună a dorit să pună moartea fiului său într-un context mai larg.

”Inscripţia vorbeşte despre tristeţea simţită după moartea unui fiu şi despre teama declanşării unei noi crize climatice similare celei catastrofale produse după anul 536”, conform autorilor noului studiu.

Criza climatică din secolul VI a fost provocată de o serie de erupţii vulcanice care au dus la scăderea temperaturii medii globale, distrugînd recoltele şi provocînd foamete și extincții în masă. Se estimează că, în această perioadă, populaţia din peninsula scandinavă a scăzut cu 50%, iar amintirea acelor vremuri a fost păstrată de-a lungul generaţiilor, influenţînd miturile şi legendele vikinge.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load