Misterul acestei Cetăți, rămîne pînă astăzi nedescoperit (FOTO)

Misterul acestei Cetăți, rămîne pînă astăzi nedescoperit (FOTO)

Pe o insulă izolată din lacul siberian Tere-Khol, aflat la graniţa cu Mongolia, se află ruinele unei structuri cunoscută sub numele de Por Bazhyn („Casa din pămînt, în limba Tuvan).


Ea a fost descoperită în secolul al XVIII-lea, însă explorarea ei a început mai tîrziu, în veacul al XIX-lea.


De atunci, cetatea nu încetat să îi fascineze pe experţi, care nici pînă în momentul de faţă nu îşi pot da seama cine a construit-o şi de ce.


Fortăreaţa a fost explorată pentru prima dată în anul 1891, de către un arheolog rus.


Acesta şi-a dat seama că ea prezintă numeroase similitudini cu cetatea Kara-Balgasun, prima capitală a Imperiului


Uighur, care şi-a exercitat influenţa în această zonă în perioada secolelor VIII-IX d.Hr.


Prin urmare, cercetătorul a considerat că Por Bazhyn a fost construită tot atunci.


Atunci, coordonatorul şantierului, arheologul rus S.I.Vainshtein, susţinea că a identificat în săpături elemente arhitecturale chinezeşti caracteristice Dinastiei Tang (618-907 d.Hr.).


Mai mult decît atît, cercetătorul era de părere că cetatea fusese construită de către cel de-al doilea conducător al Imperiului Uighur, Boyan-Chur, în anul 750 d.Hr.


În anul 2007, specialiştii Academiei Ruse de Ştiinţe, împreună cu cei ai Muzeului Oriental de Stat şi cei ai Universităţii de Stat din Moscova, au întreprins un amplu proiect de cercetare a cetăţii Por Bazhyn.


Ei au găsit atunci mai multe tăbliţe din lut, fragmente de zidărie şi de lemn ars, dar şi cîteva porţi gigantice.


Rezultatele analizelor cu radiocarbon au arătat că fortăreaţa fusese construită în perioada cuprinsă între anii 770 şi 790, adică în timpul domniei fiului lui Boyan-Chur, Byogyu-Kagan.


Datorită faptului că structura se află pe un strat de permafrost, care se topeşte pe zi ce trece, şansele ca  zidurile acesteia să fie înghiţite de ape devin in ce în ce mai mari.


Conform cercetătorilor ruşi, acest dezastru va fi definitivat în următorii 80 de ani.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load