Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Ministrul britanic de externe cere menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei

23 feb. 2018,, 18:35   Externe
2856 5

Șeful Ministerului britanic de Externe, Boris Johnson, a solicitat menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, pînă la momentul cînd Crimeea va reveni în componența Ucrainei. Acest lucru este menționat în articolul ministrului, publicat pe site-ul Guvernului.

De asemenea, Boris Johnson a numit referendumul oficial organizat în Crimeea, unde marea majoritate a locuitorilor peninsulei a votat în favoarea aderării la Federația Rusă ca fiind un fals.

"Noi toți avem un angajament de a opune rezistență echilibrat și hotărît față de Rusia, ceea ce înseamnă menținerea sancțiunilor noastre antiruse legate de Crimeea atîta timp, cît această regiune rămîne sub controlul Kremlinului și menținerea unor sancțiuni suplimentare, în timp ce Acordurile de la Minsk la estul Ucrainei rămîn neobservate", a scris Johnson.

"Aceste măsuri sînt menite să demonstreze că nicio țară, indiferent cît de mare nu ar fi, nu poate împărți statul vecin în părți și să încalce prevederile dreptului internațional fără consecințe", a adăugat Johnson, care în articolul său evaluează evenimentele de acum patru ani, cînd Crimeea s-a reunit cu Rusia. Atunci, în urma rezultatelor referendumului, desfășurat de autoritățile din Crimeea și Sevastopol, 96,7% și 95,6% dintre participanții la acesta au optat în favoarea reunificării cu Rusia.

Johnson în raționamentele sale se referă la un documentar, probabil la pelicula lui Andrei Kondrașov, despre evenimentele din 2014 din Crimeea. Șeful Ministerului britanic de Externe numește referendumul, organizat oficial în Crimeea, unde marea majoritate a locuitorilor peninsulei a votat pentru aderarea la Rusia, un fals, criticînd poziția președintelui FR Vladimir Putin referitor la această temă.


Să interacționăm, dar să ne păzim!

Totodată, Johnson a remarcat importanța continuării cooperării cu Rusia. "Și totuși, menținînd angajamentul ferm principiilor noastre, trebuie să interacționăm hotărît și axați spre scopul definit cu Rusia". Trebuie să ne exprimăm în mod clar și direct preocupările față de acțiunile Kremlinului", a scris Johnson.

"Nu există nici o contradicție între desfășurarea dialogului și măsurile de oprire, de fapt, una ar putea contribui la întărirea celeilalte, așa cum am arătat clar cînd mă aflam în vizită la Moscova, în decembrie [2017]. În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate a ONU Marea Britanie și Rusia, împart, de asemenea, responsabilitatea pentru pacea și securitatea internațională. Motto-ul nostru în relațiile cu Rusia ar trebui să fie "să interacționăm, dar să ne păzim" și ambele părți ale acestei formule ar trebui urmărite cu aceeași determinare", consideră șeful Ministerului britanic de Externe.

Cu privire la reunificarea Crimeii cu Federația Rusă

Președintele Vladimir Putin a semnat un acord privind intrarea Republicii Crimeea și a Sevastopolului în componența țării, pe data de 18 martie 2014. La 21 martie, Adunarea Federală a ratificat documentul. Kievul a refuzat să recunoască Crimeea drept parte a Rusiei.

La baza soluționării pașnice a conflictului din Donbass stau așa-numitele Acorduri de la Minsk, care implică nu numai încetarea focului, retragerea armamentelor, amnistia, reluarea relațiilor economice, dar, de asemenea, realizarea reformei constituționale profunde în Ucraina, rezultatul căreia ar trebui să fie decentralizarea puterii, luînd în considerare statutul special al regiunilor Donetsk și Lugansk. Pînă în prezent însă acest plan rămîne nerealizat, deoarece partea ucraineană a refuzat complet să îndeplinească punctele politice ale acordului, referindu-se la problemele de securitate nerezolvate. În plus, Kievul insistă asupra transferării sale în zona de frontieră cu Rusia, deși acest lucru trebuie să se întîmple, în conformitate cu Acordurile de la Minsk, numai după noile alegeri din Donbass.

Moscova a declarat în repetate rînduri că Rusia nu este parte a conflictul din Ucraina și că are doar rolul de intermediar în rezolvarea crizei, de aceea cum a indicat anterior Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui, Rusia nu poate implementa Acordurile de la Minsk, prin urmare încercările de a lega sancțiunile de realizarea acordurilor sînt "ilogice și absurde".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?