Ministerul rus de Externe reacționează la decizia Tribunalului ONU

Ministerul rus de Externe reacționează la decizia Tribunalului ONU

Partea rusă nu a participat la audieri, însă în cadrul procedurilor arbitrale ulterioare intenționează să-și apere în mod consecvent poziția, inclusiv în ceea ce privește lipsa unei competențe necesare din partea instanței.


Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, comentînd decizia Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării în legătură cu Moscova, a declarat că a fost exclusă posibilitatea invocării Convenției ONU din 1982 privind dreptul mării pentru a rezolva incidentul din strîmtoarea Kerci.


"După cum a afirmat în mod repetat partea rusă, declarațiile făcute atît de Rusia, cît și de Ucraina, la semnarea și ratificarea Convenției ONU privind dreptul mării din 1982, exclud posibilitatea utilizării procedurilor de soluționare a litigiilor din cadrul Convenției privind incidentul din 25 noiembrie 2018 din strîmtoarea Kerci" , se spune în comentariul de pe site-ul Ministerului rus de Externe.


Amintim că la data de 25 noiembrie anul trecut, trei nave ale armatei ucrainene au încălcat frontiera Rusiei, au intrat în apele temporar închise ale mării Federației Ruse și s-au îndreptat  din Marea Neagră spre strîmtoarea Kerci. Ei au manevrat periculos și nu s-au supus cerințelor legitime ale autorităților ruse.


Navele cu 22 de marinari și doi ofițeri ai SBU la bord au fost reținuți. Împotriva lor a fost inițiat un dosar penal privind trecerea ilegală a frontierei de stat.


Președintele rus Vladimir Putin a numit incidentul ca fiind o provocare.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load