COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mii de persoane au fost evacuate, după ce un baraj în Uzbekistan a cedat

Mii de persoane au fost evacuate, după ce un baraj în Uzbekistan a cedat

Doi copii au murit, iar 56 de persoane au fost rănite în Uzbekistan, unde în urma precipitațiilor abundente a cedat un baraj.

Barajul din Sardoba, în vestul Uzbekistanului, s-a spart vineri dimineaţă şi a obligat circa 70.000 de persoane să îşi evacueze locuinţele inundate, informează agerpres.ro.

Duminică, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunţat pe Twitter că 10 sate aflate în proximitatea graniţei cu Urzbekistanul au fost afectate de "inundaţii importante" şi că autorităţile au fost nevoite să evacueze alte 22.000 de persoane.

Preşedintele kazah a adăugat că autorităţile din ambele state au început discuţii după o serie de plîngeri ale oficialilor kazahi care îi acuză pe omologii lor din Uzbekistan că nu i-au avertizat în timp util în legătură cu această catastrofă.

Procurorul general uzbek a declarat că o anchetă penală pentru "neglijenţă" şi încălcarea normelor din construcţii a fost deschisă duminică.

Construcţia barajului din Sardoba a început în 2010 sub coordonarea actualului preşedinte uzbek, Şavkat Mirzioiev, care ocupa pe atunci funcţia de prim-ministru. Barajul a fost finalizat în 2017.

Şavkat Mirzioiev s-a deplasat vineri în regiune pentru a superviza operaţiunile de evacuare a populaţiei locale şi de curăţare a zonei. Ploile şi vînturile puternice au afectat acea regiune în zilele precedente.

Oficialii din regiunea Turkestan din sudul Kazahstanului, unde peste 5.000 de persoane au fost evacuate, au criticat Uzbekistanul pentru faptul că nu le-au furnizat informaţii suficiente despre situaţia din zona barajului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load