COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mihail Gorbaciov, cu privire la confruntarea dintre Rusia și Occident: "Rece, dar totuși e război"

Mihail Gorbaciov, cu privire la confruntarea dintre Rusia și Occident: "Rece, dar totuși e război"

Actuala confruntare dintre Rusia și Occident, care a fost numită anterior Războiul Rece, este un „război răcit, dar totuși război”.

Această opinie a fost exprimată de primul și ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, care rareori acordă interviuri jurnaliștilor la ai săi 88 de ani, relatează eNews.

„Este corect că v-ați grăbit, vîrsta mea este așa, încît hop - și nu mai ești”, a spus el corespondentului BBC Moscova, Steve Rosenberg, în cadrul unei discuții dedicate celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, transmite bbc.com.


Într-o perioadă în care mulțimea de germani de pe ambele părți ale ”Cortinei de Fier” au rupt zidul în bucăți, în RDG erau încă dislocați sute de mii de soldați sovietici. Cu toate acestea, militarii sovietici au primit ordin să nu intervină, iar mai tîrziu, deja în perioada lui Elțin, ei au fost retrași în grabă de pe teritoriul Germaniei de Est.

Mihail Gorbaciov este încă convins că a făcut ceea ce trebuie atunci. Cel mai important lucru, crede el, a fost evitarea vărsării de sînge.
"Principalul lucru este fără sînge", a spus el.

Doar doi ani mai târziu, URSS s-a destrămat, iar în Rusia de astăzi sînt încă mulți care dau vina pe Gorbaciov pentru prăbușirea acelei superputeri.

Cu toate acestea, în Occident, atitudinea față de Gorbaciov este aproape pretutindeni pozitivă, în primul rînd pentru că, împreună cu președintele american de atunci Ronald Reagan, ei s-au înțeles nu cu privire la controlul armelor nucleare, ci la dezarmarea nucleară, pentru totdeauna, așa cum părea atunci, punînd capăt Războiului Rece.

Din păcate, tratatul de dezarmare semnat atunci nu a trecut testul timpului. Rusia, urmată de Statele Unite, a început să testeze noi rachete, înrolîndu-se treptat într-o nouă cursă de înarmare.

"Atît timp cît există o armă de distrugere în masă și nucleară în primul rînd, pericolul este enorm", consideră Gorbaciov.

Actuala confruntare dintre Rusia și Occident, care se numea Războiul Rece, Mihail Gorbaciov preferă să o numească „răcit, dar totuși război”.

"Vedeți și singuri – ba aici, ba acolo, au avut loc confruntări, trageri. Pe undeva zboară avioane militare, undeva navighează nave de război. Nu este acea situație de care avem nevoie", spune fostul președinte al URSS.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load