Mediul în care trăim poate influenţa pînă la 14 generaţii viitoare

Mediul în care trăim poate influenţa pînă la 14 generaţii viitoare

Cel mai importante trăsături genetice ale unei persoane se află în ADN şi este transmis de la generaţiile trecute. Însă mediul în care trăieşte persoana poate provoca schimbări genetice. 

Cercetătorii au descoperit că schimbările genetice provocate de mediu pot fi transmise pînă la a 14-a generaţie, în cazul animalelor, în cazul de faţă fiind vorba despre Caenorhabditis elegans, viermele cilindric, relatează Science Alert.

Pentru a studia perioada în care mediul înconjurător afectează trăsăturile genetice, o echipă de cercetători din cadrul European Molecular Biology Organisation (EMBO) din Spania a analizat nematodele purtătoare ale unei gene transferabile a unei proteine fluorescente. Atunci cînd era activă, gena îi făcea pe viermi să strălucească sub lumina UV.

Cercetătorii au încercat să influenţeze comportamentul nematodelor prin schimbarea temperaturii din container. Atunci cînd viermii erau ţinuţi la o temperatură de 20 de grade Celsius, activitatea genelor transferabile era redusă. Însă, prin transferarea viermilor într-un container cu o temperatură de 25 de grade Celsius, din senin aceştia începeau să lumineze puternic sub lumina UV, gena transferabilă fiind mult mai activă.

Însă, cînd au fost mutaţi înapoi în containerul cu o temperatură mai scăzută, aceştia au continuat să strălucească, fiind sugerat faptul că au reuşit să asimileze ,,o amintire privind mediul'' cald. Aceiaşi amintire era transmisă generaţiilor viitoare, niciuna dintre acestea nefiind amplasată în containerul cu temperatură ridicată.

Echipa a încercat să observe pînă la ce generaţie poate fi transmisă gena. Rezultatele dovedind că pînă şi a 14 generaţie avea epigenetice legate de mediul cald în care a fost amplasat primul grup de viermi.
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load