UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru buletinele de identitate

UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru buletinele de identitate

Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea buletinelor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene.


Potrivit acordului, buletinele de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.


Noile norme propuse vor îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atît pentru informaţiile conţinute, cît şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit.


Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate vor permite depistarea mai uşoară a cazurilor de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunînd acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitînd totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă.


Buletinele de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (ID-1), să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.


Buletinele de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vîrsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load