Marinarul din fotografia-simbol a sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial a decedat

Marinarul din fotografia-simbol a sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial a decedat

George Mendonsa, marinarul din fotografia emblematică „Sărutul” făcută în Times Square în 1945, imagine-simbol a sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit duminică la vîrsta de 95 de ani.


Fiica sa i-a anunţat moartea în oraşul american Newport din Rhode Island, relatează CNN.


Surprinsă de fotograful Alfred Eisenstaedt şi publicată prima data în revista „Life”, imaginea îl înfăţişează fără nicio îndoială pe Mendonsa, fapt confirmat în urma apelului la tehnologii de recunoaştere facială după ce acesta a declarat că el este cel din fotografie şi nu a fost crezut.   „Sărutul” a fost captată pe 14 august 1945, la scurt timp după ce veştile despre capitularea Japoniei cuprinseseră New-Yorkul, anunţînd iminentul sfîrşit al celui de-Al Doilea Război Mondial – Ziua Victoriei asupra Japoniei sau V-J Day, după cum a fost descrisă fotografia în Life. Femeia în uniformă de asistentă, o tănără de 21 de ani, a fost identificată decenii mai tîrziu ca fiind Greta Friedman.  


Mendosa se afla într-o permisie după un stagiu în Pacific şi avea o primă întîlnire cu o fată, Rita Petry, la un matineu. Atunci mulţimea aflată în faţa Radio City Music Hall a început să bată frenetic la uşile teatrului strigînd din toţi rărunchii „Războiul s-a sfîrşit!” Menedosa şi fata au ieşit în stradă unde mii de oameni sărbătoreau. S-au oprit la un bar. El şi-a amintit că paharele se goleau rapid şi petrecăreţii făceau un adevărat balmuc. Marinarul povesteşte momentul în care, ameţit de cîteva pahare, a văzut asistenta şi „a fost pur instinct, cred. Pur şi simplu am tras-o spre mine”.


Sub privirile fetei, viitoarea sa soţie şi cea care avea să-i fie alături în următorii peste 70 de ani,  marinarul a sărutat-o apăsat pe asistentă. Soţia marinarului a declarat pentru CNN: „N-a însemnat nimic pentru mine”, „Stăteam acolo, cu un zîmbet prostesc pe faţă”, „Nu a fost un sărut adevărat.” Mendonsa a spus că în bucuria lui la aflarea veştilor despre capitularea Japoniei a crezut că asistenta era o soră care îngrijise soldaţi în război şi a vrut astfel să-şi exprime aprecierea. În plus, toţi sărbătoreau şi toată lumea pupa pe toată lumea.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load