COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Marele deșert, care cu milioane de ani în urmă era acoperit de ape sărate (FOTO)

Marele deșert, care cu milioane de ani în urmă era acoperit de ape sărate (FOTO)

Dasht-e Kavir, cunoscut și ca „Marele Deșert al Sării”, este un deșert din mijlocul platoului iranian, la aproximativ 300 de kilometri est-sud de Teheran.

Deșertul are o lungime de circa 800 de kilometri și o lățime de 320 de kilometri și este format din mlaștini de nămol și sare (kavirs). Cu zeci de milioane de ani în urmă, această regiune era acoperită de ape sărate. Pe măsură ce apa s-a evaporat, a lăsat în urmă un strat gros de sare.

În timp, stratul de sare a fost îngropat sub un strat gros de noroi, însă aceasta din urmă are o densitate mai mică decât a stratului de noroi, așa că a început să se iasă la suprafață și să formeze aceste cupole de sare.


Cupolele de sare din Dasht-e Kavir sunt probabil unele dintre cele mai bune exemple ale acestui fenomen geologic rar întâlnit. Geologii au identificat aproximativ 50 de cupole mari de sare în această regiune. Dasht-e Kavir este o zonă lipsită de viață. Solul este steril, moale și imprezivibil, motiv pentru care deșertul de sare nu a fost explorat niciodată în totalitate.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load