TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Marea Britanie renunţă la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii UE după Brexit

Marea Britanie renunţă la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii UE după Brexit

Guvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexit-ului şi va acorda cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani.


Anunţul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetăţenilor UE de a locui şi munci în Marea Britanie a provocat confuzie.


"Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, cînd Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană", a anunţat Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, în luna august.


Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţările UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera "discriminare".


Însă Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunţe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiţie de unii dintre milioanele de imigranţi UE.


Potrivit unui mecanism de reglementare a şederii temporare, cetăţenii UE care ajung în Marea Britanie pînă la finalul lui 2020 vor putea rămîne în această ţară pînă în decembrie 2023.


Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingînd Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmînd că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.


La rîndul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load