TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Macron a comentat negocierile comerciale dintre China şi SUA

Macron a comentat negocierile comerciale dintre China şi SUA

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat marţi la Shanghai pentru un acord comercial între China şi SUA "care protejează interesele" altor ţări, începînd cu cele din Uniunea Europeană, primul partener economic al Beijingului, relatează AFP.


Într-un discurs susţinut la cea de-a doua ediţie a Tîrgului Internaţional de Importuri din China, liderul francez a condamnat, fără a-l numi pe omologul său american Donald Trump, recursul la "acţiune militară, la arma tarifară, la legea celui mai puternic".


"Războiul comercial nu aduce decît perdanţi", a spus el, adăugînd că disputa China-SUA afectează creşterea economică mondială.


Primele două puteri ale lumii se înfruntă de un an şi jumătate prin creşteri de tarife vamale, dar speră să ajungă la un acord preliminar în noiembrie.


Donald Trump a anunţa deja că, potrivit termenilor acordului, Beijingul se va angaja să cumpere mai multe produse agricole din SUA.


Celebrînd în acelaşi timp reuşita economică a Chinei din ultimii 40 de ani, preşedintele francez a făcut apel la Beijing să îşi deschidă mai mult piaţa pentru a corecta dezechilibrele globalizării, care stîrnesc o 'tentaţie de repliere' printre ţările occidentale.


"Avem nevoie de o mai mare deschidere din partea Chinei şi a pieţei sale", a spus Macron. "Crearea de noi legături de echilibru presupune ca procedurile de acces la piaţa chineză să fie accelerate, făcute mai transparente, pentru a permite companiilor străine, în special companiilor inovatoare, să se instaleze în China cu încredere", a pledat el.


"Acest lucru presupune ca firmele noastre să poată beneficia de căi de recurs, de un tratament egal în accesul la subvenţii şi la pieţele publice", a precizat el.


În opinia sa, "au fost făcute multe lucruri în ultimii ani" de către Beijing, în special prin "importante reduceri tarifare" sau "reforme în sectorul financiar". Însă "facem apel la consolidarea şi aprofundarea lor", a mai spus liderul francez.


În a doua sa vizită în doi ani în China, Macron este însoţit de directorii principalelor companii franceze active în cea mai populată ţară din lume, precum şi ai unor companii care încearcă să pătrundă pe piaţa chineză, dar care se izbesc uneori de bariere importante.


"Uşa Chinei se va deschide şi mai mult", a dat asigurări preşedintele chinez Xi Jinping, care a inaugurat tîrgul.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load