X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lukashenko desemnat persoană non grada în UE

17 aug. 2020,, 17:15   Externe
3501 1

Într-o declarație comună inițiată de Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), liderii politici din PPE, S&D, Verzi/ EFA și ECR își unesc forțele pentru a face apel la organizarea de noi alegeri libere în Belarus și condamnă puternic violența și tortura comise împotriva protestatarilor pașnici de regimul lui Aleksandr Lukashenko, scrie publika.md.

„Aplaudăm poporul belarus pentru curajul și determinarea lui și susținem cu tărie dorința de schimbare democratică și libertate. Alegerile prezidențiale din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte, iar rapoartele credibile indică o victorie a Svetlanei Tikhanovskaya. Prin urmare, nu-l recunoaștem pe Alexander Lukashenko drept președintele reales al Belarusului și îl considerăm persona non grata în Uniunea Europeană. Ne alăturăm poporului belarus în cererea lor de alegeri noi și libere, sub supravegherea observatorilor independenți”, precizează liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Parlamentul European condamnă „cu tărie arestările și actele îngrozitoare de violență și tortură comise împotriva protestatarilor pașnici” și solicită „o investigație completă a acestor crime, care nu pot rămîne nepedepsite”.

De la începutul protestelor ample, duminica trecută, două persoane au fost ucise și alte 6000 arestate în ciocnirile violente dintre forțele de ordine de la Minsk și manifestanți, scrie caleaeuropeana.ro.

De asemenea, liderii politici din PE condamnă „cu fermitate suprimarea internetului și a mass-media, blocajele rutiere și intimidarea jurnaliștilor pentru a opri fluxul de informații despre situația din țară” și „solicită eliberarea imediată a tuturor celor reținuți în mod arbitrar și a deținuților politici care au fost reținuți înainte și în timpul campaniei electorale”.


Parlamentul salută decizia miniștrilor afacerilor externe ale UE „de a-i pune pe lista neagră pe toți cei responsabili de violență și alegerile prezidențiale false” și solicită ca lista de sancțiuni să fie întocmită „cît mai curînd posibil, astfel încît persoanelor care au comis aceste infracțiuni să li se interzică vizitarea UE, iar activele lor să fie înghețate”.

În plus, liderii grupurilor politice de la Bruxelles consideră că Uniunea Europeană „poate și trebuie să facă mai mult pentru a promova cauza democrației și a libertății în Belarus, inclusiv prin întărirea asistenței către societatea civilă din Belarus și încetarea imediată a oricărui sprijin financiar pentru guvern și proiectele controlate de stat”. În acest sens, ei sugerează relansarea programelor de asistență UE specifice pentru a ajuta persoanele reprimate din Belarus și familiile acestora.

Totodată, PE consideră că UE ar trebui să pregătească o revizuire cuprinzătoare a politicii sale față de Belarus, ținînd cont de diferite scenarii și evoluții din țară, care include, de asemenea, un rol substanțial crescut pentru UE din punct de vedere politic, tehnic și financiar.

Nu în ultimul rînd, liderii de la Bruxelles solicită Federației Ruse „să se abțină de la orice ingerință, ascunsă sau fățișă, în Belarus, în urma alegerilor” și invită instituțiile UE și statele membre „să contracareze cu atenție orice acțiune rusească în acest sens”.

În acest context, liderii grupurilor politice din PE reiterează solicitarea lor către UE de a susține „o tranziție pașnică a puterii” și de a se implica „într-un dialog cu opoziția și cu societatea civilă din Belarus, în vederea lansării unui nou proces electoral, sub supravegherea unei noi Comisii electorale, un organism de încredere de toate părțile”.

„Belarusul are dreptul de a-și alege proprii reprezentanți politici”, se precizează în declarația comună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?