COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lukanşenko acuză Rusia şi Polonia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din Belarus

Lukanşenko acuză Rusia şi Polonia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din Belarus

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukanşenko, a acuzat joi deopotrivă Rusia şi Polonia de ingerinţă în alegerile care vor avea loc la 9 august, în plină campanie de represiune denunţată de opoziţie, afirmaţiile sale fiind respinse de Kremlin, relatează AFP şi Reuters.


Ingerinţele provin "atît de la o parte, cît şi de la alta, din Polonia şi din Rusia. Vom vorbi cu preşedintele (Vladimir) Putin foarte curînd în cadrul unei întîlniri, dar situaţia este foarte dificilă", a spus Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă de presă Belta.

El a denunţat recursul la "cele mai moderne tehnologii de falsificare" şi ştirile "false" difuzate pe internet din Rusia pentru a discredita regimul său.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile, dar a spus că cei doi preşedinţi s-au întîlnit miercuri cu ocazia defilării de marcare a sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial şi că cele două ţări lucrează la o nouă întîlnire pentru 30 iunie, cu ocazia inaugurării în Rusia a unui monument dedicat morţilor din acest conflict.

"Federaţia Rusă nu s-a amestecat, nu se amestecă şi nu se va amesteca niciodată în vreun proces de alegeri în alte părţi, în special în procesele electorale din aliatul nostru, Belarus", a spus el, conform agenţiei TASS.

Acuzaţiile de ingerinţă electorală care vizează state occidentale sunt un lucru curent în Belarus, ţară condusă de Lukaşenko din 1994, însă este pentru prima dată cînd ele vizează într-un mod atît de virulent Rusia.

Relaţiile sale cu Moscova s-au degradat, pe fondul disputei privind tariful pentru livrările ruseşti de petrol.

Lukaşenko a denunţat anul trecut eforturile ruseşti de a accelera aprofundarea Uniunii Rusia-Belarus, văzînd în ele un mijloc pentru Moscova de a pune sub semnul întrebării suveranitatea Minskului.

Afirmaţiile preşedintelui belarus survin în contextul în care doi dintre potenţialii săi concurenţi la alegerile prezidenţiale de la 9 august au fost încarceraţi în ultimele săptămîni.

Lukaşenko a lăsat de înţeles că unul dintre ei, Viktor Babariko, este susţinut de Moscova.

Fost director al unei bănci filială a gigantului de gaz rusesc Gazprom, Babariko este în arest preventiv de săptămîna trecută, acuzat de "fraudă" şi de "spălare de bani".

Prezentîndu-se ca apărător al antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticînd sistemul economic din Belarus, în mare parte controlat de stat.

Înainte de Babariko, alţi rivali declaraţi ai lui Lukaşenko au avut probleme.

Serghei Tihanovski, un blogger care denunţa corupţia preşedintelui belarus, a fost astfel arestat la sfîrşitul lunii mai şi inculpat pentru "tulburarea ordinii publice".

Pentru că este în incapacitate de a se prezenta la alegeri, soţia sa Svetlana Tihanovskaia a încercat să o facă în locul său. Ea a spus că a primit ameninţări.

Aceste noi chipuri din peisajul politic au dinamizat campania electorală prezidenţială din Belarus, unde alegerile sînt de obicei o formalitate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load