Locuitorii oraşului Istanbul își aleg astăzi primarul

Locuitorii oraşului Istanbul își aleg astăzi primarul

Locuitorii oraşului Istanbul își aleg astăzi din nou primarul, după anularea scrutinului din martie, care a fost cîştigat de un opozant al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Birourile de votare s-au deschis la orele 05:00 GMT.


Circa 10,5 milioane de alegători înregistraţi la Istanbul se vor putea prezenta la urne pînă la orele 14:00 GMT. Acest nou scrutin are loc la aproape trei luni după alegerile municipale din 31 martie, cîştigate la Istanbul de o personalitate importantă a opoziţiei Ekrem Imamoglu.


Acesta l-a învins cu o diferenţă mică de voturi pe un apropiat al lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim. Însă, rezultatul a fost anulat după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (islamo-conservator) al preşedintelui Erdogan a înaintat mai multe recursuri.


Opoziția a respins toate acuzaţiile, denunţînd „un puci împotriva urnelor”. Acum, vede în acest nou scrutin „o bătălie pentru democraţie”. De fapt, fiind mult mai important decît un scrutin municipal, votul din Istanbul are valoare de test pentru popularitatea lui Erdogan şi a partidului său, pe fondul unor mari dificultăţi economice cu care se confruntă Turcia.


Pentru Erdogan, este vorba de a păstra un oraş de peste 15 milioane de locuitori, capitala economică şi culturală a Turciei, controlată de tabăra sa vreme de 25 de ani. Pentru opoziţie ar însemna să-i aplice lui Erdogan prima înfrîngere majoră din 2003 pînă în prezent, scrie Agerpres. „Cine cîştigă Istanbulul, cîştigă Turcia”, spune, de obicei, preşedintele Erdogan.


Totuși, analiştii sînt de părere că, indiferent care va fi rezultatul scrutinului de duminică, preşedintele Erdogan va ieşi slăbit: ori va suferi o nouă înfrîngere umilitoare, fie va înregistra o victorie… dar umbrită de anularea alegerilor în martie.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load