COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lituania: Nord Stream-2 – exemplu de „lipsă de respect" pentru politica europeană

Lituania: Nord Stream-2 – exemplu de „lipsă de respect" pentru politica europeană

Proiectul rusesc al gazoductului „Nord Stream-2” este un exemplu de „lipsă de respect”faţă de principiile politicii europene, a declarat ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius într-un interviu acordat Euractiv.

„Proiectul „Nord Stream - 2" a pus la încercare consecvența politicii noastre (europene – n.r.). Noi, cei din Uniunea Europeană, am convenit asupra unor principii energetice comune, asupra diversificării surselor de energie, astfel încît să nu depindem doar de o singură sursă. Acesta este un principiu destul de simplu, care nu este onorat și nu este aplicat. „Nord Stream 2" este un exemplu de nerespectare a principiilor fundamentale ale politicii și unității noastre”, a menţionat el ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre modul în care gazoductul a afectat Lituania și Ţările Baltice.
El a adăugat că aceste principii au condus, la un moment dat, la oprirea construcției „South Stream”.

Ministrul de Externe al republicii, de asemenea, și-a exprimat opinia că există „amenințarea rusească”, dar nu există o amenințare directă pentru Lituania, deoarece ea face parte din NATO și Uniunea Europeană.


„Cu toate acestea, în regiune se observă instabilitate, iar declarațiile militariste sînt folosite în discursurile politice. Acest lucru este deranjant, deci trebuie să-l apreciem drept o provocare și să dăm un răspuns”, a concluzionat ministrul.

Proiectul „Nord Stream-2” prevede construirea a două linii de conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică în Germania. Încheierea lucrărilor de construcţie este preconizată pentru anul 2019. Conducta va trece prin apele teritoriale sau zonele economice exclusive din Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania. Din aceste țări, operatorul de proiect, compania „Nord Stream 2 AG”, mai are nevoie doar de obținerea unui permis de construcție din Danemarca.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load