COVID-19 în MOLDOVA

Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2

Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a calificat drept nelegitime sancțiunile unilaterale ale SUA împotriva Nord Stream 2.

Discutînd cu studenții Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, șeful diplomației ruse a subliniat că orice sancțiuni unilaterale sînt nelegitime și doar sancțiunile inițiate de Consiliul de Securitate al ONU sînt legale, scrie RIA Novosti.

Toate celelalte tentative, după cum a remarcat Lavrov, sînt încercări de a submina dreptul internațional, de a submina principiile Cartei ONU.


"În cazul Nord Stream 2, metodele concurenței fără scrupule se aplică destul de deschis. Americanii declară în mod deschis că Nord Stream 2 ar trebui oprit, deoarece încalcă securitatea energetică a Europei. Și că, pentru securitatea energetică a Europei, ar trebui cumpărat gazul natural lichefiat din Statele Unite, care costă mult mai mult decît gazul furnizat prin conductele noi către continentul european", a subliniat ministrul rus de Externe.

Oficialul consideră că „astfel de declarații sînt, desigur, arogante, demonstrînd lipsă totală de respect a Statelor Unite față de aliații săi”.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construirea unei conducte de gaz cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi pe an, care se va întinde de pe coasta Rusiei spre Marea Baltică pînă în Germania. Acesta este implementat de Nord Stream 2 AG cu acționarul unic Gazprom.

Partenerii europeni Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall finanțează împreună proiectul în proporție de 50%, cu pînă la 950 de milioane de euro fiecare.

SUA se opun cu vehemență proiectului, promovîndu-și gazul natural lichefiat în UE. Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Nord Stream 2 în decembrie, cerînd companiilor să înceteze imediat instalarea conductei.
Compania elvețiană Allseas a anunțat aproape imediat suspendarea lucrărilor.

În iulie, Departamentul de Stat al SUA a publicat recomandări în cadrul CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), incluzînd în document Nord Stream 2 și a doua ramură a Turkish Stream.

Aceste acțiuni amenință investițiile și alte acțiuni legate de conductele de export rusești cu sancțiuni din pareta SUA. În plus, în iulie Camera Reprezentanților și Senatul SUA au aprobat opțiunile bugetare pentru apărare din 2021, care conțin sancțiuni extinse împotriva proiectului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load