COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Laboratoarele biologice ale SUA. Americanii doresc să studieze din nou genotipul populației locale?

Laboratoarele biologice ale SUA. Americanii doresc să studieze din nou genotipul populației locale?

Americanii care pretind că efectuează un studiu al alimentelor intenționează să aducă mostre de viruși în Turkmenistan pentru a efectua teste genetice asupra populației locale.

Acest lucru este relatat de presa internațională și cea locală, menționînd că, potrivit uneia dintre cele mai populare teorii de conspirației cu privire la cauzele și unele personaje din istoria universală interesate de apariția COVID-19, acesta ar fi un virus creat de americani împreună cu chinezii la Wuhan. Cu toate acestea, ulterior SUA și-au pierdut interesul și au lăsat China să se ocupe de proiect. Iar chinezii au scăpat virusul, lansînd astfel o pandemie mondială care este unică în istoria omenirii după nivelul devastărilor produse.

În același timp, SUA au suferit și continue să sufere de pe urma pandemiei mai mult decît alte state, menținînd ferm primul loc după numărul de persoane infectate și decedate, iar în contextul epidemiei și cel al cheltuielilor suportate pe perioada de carantină îndelungată în SUA a reapărut problema inegalității rasiale. Dar chiar și în aceste circumstanțe SUA încearcă să-și primească dividendele și să-și realizeze interesele, inclusiv în Asia Centrală.


Tactica aplicată de SUA atunci cînd această țară provoacă un dezastru pe teritoriul său, astfel încît să dispună de „dovezi convingătoare” ale dreptului de a aplica forța, sau de a efectua alte acțiuni în avantajul lor pe teritoriul altor țări, este cunoscută de mult timp. Așa a fost după 11 septembrie 2001, cînd un atac terorist asupra zgîrie-nori la New York a „dezlegat mîinile” SUA pentru a introduce trupe în Afganistan și a realiza acțiuni de forță dure în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, Asia Centrală nu a fost pe puterile lor, deoarece nu toți pot fi cumpărați cu bani și nu toate statele se lasă conduse de Washington. Un exemplu în acest sens este Republica Turkmenistan care promovează o politică consecventă de neintervenție în afacerile interne ale altor state și evită să-și deschidă ușile. Încercarea de a impune Turkmenistanului politica sa și condițiile sale se confruntă cu o rezistență fermă din partea conducerii Republicii. De mai multe ori s-a demonstrat că anume această strategie de comportament a autorităților turkmene contribuie la blocarea intervenției în afacerile sale interne. Potrivit experților, anume acest fapt i-a permis Turkmenistanului să evite soarta tristă a țărilor care au căzut prada pandemiei COVID-19.

Experții locali consideră că SUA nu își pierd speranța de a-și consolida pozițiile în Turkmenistan și au încercat, deși fără succes, pe parcursul mai multor ani să creeze și să plaseze în această țară laboratoarele lor biologice, similare celor care activează în Uzbekistan, Kazahstan, Georgia, Armenia, Moldova, Ucraina și alte țări. Cu toate acestea, americanii nu își pierd speranța de a-și atinge obiectivul. Pentru aceasta ei acoperă scopul lor principal cu proiecte „inofensive”.

În cazul Turkmenistanului este vorba despre funcționarea laboratorului microbiologic Heal Standard deschis în luna martie a anului trecut, cu participarea USAID și a Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Turkmenistan. Ideea pare tentantă: susținerea Turkmenistanului în îmbunătățirea calității produselor alimentare și crearea noilor locuri de muncă.

Cu toate acestea, potrivit experților, există momente interesante care nu pot fi ignorate. În primul rînd: un laborator privat, în funcționarea căruia este implicat instrumentul de bază precum „puterea blîndă” al americanilor - Agenția USAID care ajută la „promovarea democrației” și la consolidarea influenței SUA în lume. Rețeaua USAID acoperă întreaga lume. Mijloacele folosite de SUA pentru promovarea valorilor democratice în lume sînt cunoscute după evenimentele din Irak, Libia, Afganistan, Siria și multe alte țări.

Oficial se declară că ideea creării laboratorului microbiologic Heal Standard pe teritoriul Turkmenistanului aparține Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Turkmenistan. Oficialii care cunosc situația vorbesc despre promovarea bine determinată a proiectului de către Ambasadorul SUA în Turkmenistan, Allan Mustard. El a lansat ideea de a atrage în proiect Agenția USAID, fapt ce a contribuit la anunțarea obiectivelor noii creații americane: competitivitatea produselor turkmene, dezvoltarea comerțului, crearea locurilor de muncă în Asia Centrală, menținerea creșterii exporturilor și ocuparea forței de muncă în sectorul agricol, dezvoltarea turismului și extinderea serviciilor de transport și logistică în cinci țări din Asia Centrală.

În funcțiile de conducere ale laboratorului au fost numiți specialiștii americani, iar cadrelor locale li s-au oferit roluri secundare care nu au nici o influență asupra atingerii obiectivelor reale ale structurii create. Nu trebuie să ne îndoim de această evoluție a situației, cel puțin pentru că la Ashgabat, după eliminarea măsurilor de carantină, se preconizează sosirea angajaților ai Serviciilor de informații ai SUA, domnilor A. Hall, M. Barnes, M. Mitchell. În istoricul lor se regăsesc o mulțime de operațiuni speciale efectuate sub acoperirea proiectelor pașnice în multe țări ale lumii.
În mod oficial, vizita lor este prezentată ca furnizarea și ajustarea echipamentelor în laboratorul Heal standard pentru a efectua cercetări privind certificarea produselor alimentare, precum și instruirea personalului. Ținînd cont de faptul apariției acestor domni în țările din Asia Centrală, unde ulterior au început să funcționeze laboratoarele microbiologice pentru cercetarea virușilor, ne putem imagina ce, în cele din urmă, vor „cultiva” experții americani în Turkmenistan. Acoperindu-se cu studiul alimentelor, americanii intenționează să aducă mostre de viruși pentru a efectua teste pe genotipul populației locale.

Potrivit experților, momentul pentru astfel de studii este bine ales. Toată lumea încearcă să creeze un vaccin împotriva coronavirusului și în această învălmășeală poate fi obținut obiectivul multrîvnit al americanilor în Turkmenistan – deschiderea unui laborator de referință sub egida Armatei SUA, pentru a asigura accesul la materialul genetic al tuturor etniilor din Asia Centrală.

Și versiunile conspirologice privind implicarea americanilor în crearea coronavirusului au o mulțime de dovezi interesante. Așadar, Laboratorul biologic de la Fort Detrick, statul Maryland, este cea mai mare bază de arme biologice din SUA. În iulie 2019, acesta a fost închis brusc prin decizia Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. La scurt timp după aceea în statul Virginia care se află la doar o oră distanță de laboratorul biologic închis a fost înregistrat un focar de boală inexplicabilă asociată cu țigările electronice. Semnele clinice la pacienți au fost similare simptomelor prezentate de persoanele infectate cu noul coronavirus în 2020. Pînă în prezent autoritățile țării au lăsat fără răspuns solicitările publicului cu privire la cauzele unei astfel de coincidențe interesante.

În întreaga lume, americanii au peste 200 de laboratoare similare. Fiecare are propria sa poveste unică și un lanț de evenimente care au dus la crearea lor. Și, de regulă, toate acestea, în timp, provoacă focare de epidemii ciudate care nu sînt caracteristice regiunilor de plasare. Deocamdată Turkmenistan a reușit să evite o astfel de soartă. Deocamdată...

Ce ascund laboratoarele biologice americane din Moldova puteți afla AICI.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load