TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La Praga ar putea apărea un monument în cinstea criminalului ceh Vlasov

La Praga ar putea apărea un monument în cinstea criminalului ceh Vlasov

Ambasada Rusiei în Cehia a comentat ideea de a instala la Praga un monument în cinstea liderului colaboraționiștilor ruși, generalului Andrei Vlasov.


Inițiativa aparține starostelui sectorului Rjeporie din capitală, Pavel Novotnî. În plus, în septembrie conducerea unui alt sector – Praga 6 – a luat decizia de a muta în incinta muzeului monumentul mareșalului sovietic Ivan Konev.


Ambasada Rusiei a reamintit că Armata Rusă de Eliberare a lui Vlasov a fost declarată o formațiune militară colaboraționistă creată de conducerea nazistă a Reihului III.


„În cazul instalării monumentului în cinstea Armatei lui Vlasov <...> acest lucru va fi o încălcare a angajamentelor Cehiei în calitate de membru al Convenției privind imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii din 1968”, scrie în mesajul Misiunii Diplomatice din Facebook.


Aceasta a mai menționat că, potrivit statutului Tribunalului de la Nürnberg, fărădelegile comise de Vlasov și complicii săi sînt calificate drept implicarea în infracțiunile militare naziste și crimele împotriva umanității (principiile Tribunalului de la Nürnberg sînt confirmate inclusiv de Cehoslovacia în Rezoluția nr. 95(1) a Adunării Generale a ONU din 11 decembrie 1946).


În perioada sovietică numele lui Andrei Vlasov era sinonim al noțiunii de „trădător”. Fiind încercuit în vara anului 1942, generalul-locotenent al Armatei Roșii s-a predat, iar ulterior a devenit conducătorul Armatei Ruse de Eliberare care a luptat în componența Forțelor Armate ale Germaniei Naziste. În 1946 acesta a fost spînzurat în baza sentinței Colegiului Militar al Curții Supreme a URSS.Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load