COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

La ce să ne așteptăm după explozia nucleară din Rusia

La ce să ne așteptăm după explozia nucleară din Rusia

Este stare de alertă după explozia din Rusia. A fost înregistrată o creştere pentru scurt timp a radioactivităţii după explozia produsă joi la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

Nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut, în urma exploziei din Rusia, a afirmat, miercuri, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica din statul vecin.

Se poate vorbi de creșterea nivelului de radiații? Un meteorolog intervine și explică ce se întîmplă cu norul radioactiv.


Acesta afirmă că nu este niciun pericol pentru statele din Europa. Vîntul împinge norul radioactiv către nordul Rusiei și țările din Europa ar putea scăpa de efecte.

”Exact, întrebarea este cît de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. Vă pot prezenta un grafic care arată cum este vremea în acest moment. Și în urmă cu cîteva zile situația meteo era similară. Vă uitați acum la o hartă care arată presiunea atmosferică ridicată și cea joasă, direcția vîntului și puterea cu care bate. Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vîntul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vîntul bate în sensul acelor de ceasornic. Cînd ai acest cer senin, fără vînt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vîntul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă.

Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vîntul bate dinspre Est împingînd totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei (…) Depinde de ce a fost dispersat în atmosferă și în ce cantitate, de intensitatea cu care bate vîntul și dacă condițiile meteorologice se schimbă radical. Dar vîntul din Nordul Europei împinge totul spre regiunea nordică a Rusiei”, a spus meteorologul, informează Digi24.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load