Kremlinul denunţă manifestaţiile din Georgia ca o 'provocare rusofobă'

Kremlinul denunţă manifestaţiile din Georgia ca o 'provocare rusofobă'

Kremlinul a denunţat vineri ca o provocare "rusofobă" manifestaţiile din Georgia provocate de discursul unui deputat rus în parlamentul acestei foste republici sovietice din Caucaz, informează France Presse şi Reuters.

"Ceea ce s-a întîmplat ieri în Georgia nu este altceva decît o provocare rusofobă şi nu poate decît să ne trezească îngrijorarea", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov în faţa reporterilor.

Incidentul este un motiv de îngrijorare serioasă în timp ce mulţi turişti ruşi vizitează Georgia şi siguranţa lor poate fi ameninţată, a adăugat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei ruse. El a spus de asemenea că a observat "semne agresive împotriva cetăţenilor ruşi".

O mulţime de oameni furioşi din cauza vizitei unui parlamentar rus au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului din Tbilisi joi seară, îmbrîncindu-i pe poliţişti, aruncînd cu sticle în ei, în timp ce unora chiar le-au luat de pe cap caschetele şi le-au rupt.
               
Peskov a subliniat că el "condamnă ferm" aceste manifestaţii.
                
Protestele au izbucnit joi seară în capitala georgiană după discursul deputatului rus Serghei Gavrilov de la tribuna preşedintelui parlamentului georgian, un act considerat o provocare într-o ţară care denunţă ocupaţia unei părţi a teritoriului său de către Moscova.
                
Gavrilov a vorbit în limba rusă în cadrul unui forum anual ce reuneşte aleşi veniţi în principal din ţările ortodoxe.
                
Joi seară, poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva miilor de protestatari furioşi reuniţi în faţa parlamentului din Tbilisi.
                
La rîndul lor, liderii opoziţiei georgiene au chemat vineri la organizarea de "manifestaţii de masă permanente" împotriva guvernului şi au promis că un nou miting va avea loc vineri seară la Tbilisi de la ora 19:00 (15:00 GMT), adaugă AFP. 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load