TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Johnson spune că ar prefera să „moară într-un şanţ” decît să amîne Brexitul

Johnson spune că ar prefera să „moară într-un şanţ” decît să amîne Brexitul

Premierul britanic Boris Johnson a promis că nu va amîna ieşirea Regatului Unit din UE, stabilită, după ultima amînare, pentru 31 octombrie, el afirmînd că ar prefera mai degrabă să ''moară într-un şanţ'' decît să facă aşa ceva.

Întrebat dacă le poate promite britanicilor că nu se va duce la Bruxelles să ceară o nouă amînare a Brexitului, cum îi cere legea adoptată miercuri de Camera Comunelor, premierul conservator a răspuns: ''Da, pot. Mai bine aş muri într-un şanţ'', transmite Agerpres.


''Nu se obţine absolut nimic (cu o nouă amînare). Care este sensul unei alte amînări?'', a adăugat el în faţa presei după un discurs la o secţie de poliţie din nordul Angliei, făcînd referire la respectiva lege care-l împiedică să decidă un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ''legea capitulării'', argumentînd că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful Guvernului de la Londra să ceară o nouă amînare a Brexitului pînă la 31 ianuarie 2020, dacă pînă la 19 octombrie premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Cum aceste două condiţii sînt greu de îndeplinit, UE refuzînd să renegocieze acordul convenit cu premierul Theresa May, dar respins de Camera Comunelor, iar în parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, mulţi deputaţi fiind de fapt ostili Brexitului în sine, adoptarea acestei legi practic îl împiedică pe Johnson să decidă un Brexit fără acord la 31 octombrie.

După adoptarea acestei legi, care mai trebuie să fie votată şi în Camera Lorzilor şi apoi promulgată de Regină, Johnson a cerut alegeri anticipate pentru 15 octombrie, dar a pierdut votul din Camera Comunelor care i-ar fi permis convocarea acestui scrutin. Un nou vot se va desfăşura luni.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load