COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Joe Biden cîștigă în opt din cele 14 state

Joe Biden cîștigă în opt din cele 14 state

Joe Biden a cîştigat marţi alegerile primare democrate în opt state din 14 în care a avut loc ''Super Tuesday''. Obţine astfel un avans uriaş în faţa rivalului său socialist Bernie Sanders.

Fostul vicepreședinte american a cîştigat în Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, Carolina de Nord și Virginia, scrie BBC.

Dar Bernie Sanders este aşteptat să cîștige cel mai mare premiu al nopții, California și alte trei state - statul de origine Vermont, Colorado și Utah, transmite NOI.md cu referire la digi24.ro.

"Este o seară bună! Şi se pare că va deveni şi mai bună! Nu se numeşte degeaba Super Tuesday", a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în faţa susţinătorilor săi din Los Angeles, în California.


"Vă spun cu încredere absolută, vom cîştiga nominalizarea democrată şi vom învinge cel mai periculos preşedinte din istoria ţării noastre", a declarat candidatul în cursa pentru Casa Albă în faţa susţinătorilor din fieful său Vermont.

Competiţia pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an din SUA a rămas practic o cursă în doi.

Cine l-a susţinut pe Joe Biden

Potrivit sondajelor la ieşirea de la vot realizate de Edison Research, afro-americanii, persoanele în vîrstă şi absolvenţii de colegii l-au susţinut în general pe Biden (77 de ani).

Latino-americanii, cei născuţi între 1981 şi 2001 (aşa-numiţii 'Millennials') şi bărbaţii albi l-au sprijinit în mare majoritate pe Sanders (78 de ani).

În California, Biden a fost susţinut de 38% dintre afro-americani, iar Sanders de 55% dintre latino-americani.

Biden şi Sanders sînt aproape la egalitate în Texas (fiecare asigurîndu-şi cel puţin 200 de locuri de delegaţi din totalul de 415 ce revin acestui stat), unde avantajele demografice ale candidaţilor s-au anulat reciproc. În acest stat, Joe Biden a obţinut 60% din voturile alegătorilor de culoare, în timp ce Bernie Sanders 45% din voturile hispanicilor.

O altă concluzie a Edison Research, care compilează sondaje şi rezultate în timp real pentru organizaţii media precum ABC News, CBS News, CNN, NBC News şi Reuters, este aceea că aproximativ jumătate dintre alegătorii din Super Marţea electorală au hotărît doar în ultimele cîteva zile pe cine vor vota. Cei mai mulţi dintre cei care s-au decis pe ultima sută de metri l-au susţinut pe Biden.

Cel puţin şapte din zece alegători din California, Texas, Virginia, Carolina de Nord şi Tennessee au afirmat că actuala criză provocată de coronavirus le-a influenţat decizia la vot.

"Super-marţea" alegerilor reprezintă cea mai mare miză în eforturile pentru obţinerea numărului de 1.991 de delegaţi, necesar pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie. În total, marţi sînt alocate voturile a 1.357 de delegaţi.

Principalii concurenţi sînt senatorul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joseph Biden. În cursa electorală sînt şi Elizabeth Warren, Michael Bloomberg şi Tulsi Gabbard.

Pentru senatoarea de Massachusetts Elizabeth Warren a fost o înfrîngere uriaşă în mijlocul unei seri eşuate, ea clasîndu-se pe locurile trei sau patru. Împreună cu Mike Bloomberg, "ea este marele perdant în această seară. Nici măcar nu s-a apropiat de victorie la ea acasă", a scris cu o notă ironică pe Twitter preşedintele republican Donald Trump.

Pete Buttigieg, primarul orăşelului South Bend (Indiana), a anunţat duminică suspendarea campaniei electorale. La rîndul său, senatoarea Amy Klobuchar a anunţat luni retragerea din cursa electorală şi susţinerea pentru Joseph Biden.

În urma voturilor, candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump în scrutinul prezidenţial va fi desemnat în iulie.

Voturile de marţi, de la un capăt la celălalt al Americii, vor duce la atribuirea a peste o treime dintre delegaţii necesari învestirii finale la convenţia democrată din iulie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load