Jean Marie Le Pen a fost exclus din Frontul Naţional al Franţei

Jean Marie Le Pen a fost exclus din Frontul Naţional al Franţei

Justiţia franceză a confirmat vineri excluderea lui Jean Marie Le Pen din formaţiunea pe care a creat-o, Frontul Naţional, dar doar ca simplu membru de partid, lăsîndu-i astfel titlul de preşedinte de onoare al formaţiunii de extremă dreapta, relatează AFP.

Curtea de apel de la Versailles a apreciat în decizia comunicată vineri că excluderea lui Le Pen din rîndurile FN, în august 2015, de către biroul executiv al acesteia "nu are efect asupra calităţii sale de preşedinte de onoare", întrucît statutul FN nu prevede ca această funcţie pur onorifică să fie rezervată "doar membrilor".

Politicianul francez, care în iunie urmează să împlinească 90 de ani, a insistat după decizie că rămîne "preşedinte de onoare, cu toate prerogativele care decurg din funcţie" şi că "trebuie" să fie chemat la apropiatul congres al partidului şi la şedinţele birourilor politice, potrivit AFP.

"Într-o lună această problemă va fi complet reglementată", a afirmat în schimb pentru canalul de ştiri BFM secretarul general al FN, Steeve Briois.

Acesta a făcut referire la congresul FN de la Lille (nord) din 10-11 martie, la care militanţii partidului urmează să se pronunţe cu privire la suprimarea postului de preşedinte de onoare, decisă deja la 23 ianuarie de conducerea formaţiunii. Briois a amintit că într-o consultare de acum doi ani membrii FN au susţinut în proporţie de 95% desfiinţarea acestui post.

Jean Marie Le Pen a fost suspendat din partid în mai 2015, apoi exclus, la 20 august, prin decizia biroului executiv al FN, în urma unor declaraţii "grave", în special cu privire la camerele de gazare, pe care le calificase drept "un detaliu" al istoriei, formulare pentru care a fost şi condamnat de justiţie.

Confirmînd hotărîrea primei instanţe împotriva lui Le Pen, Curtea de apel a majorat totodată de la 15.000 la 25.000 de euro suma pe care va trebui să o plătească FN ca daune interese către Le Pen.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load