Italia va construi un tunel pentru trenuri care o va lega de Franța

Italia va construi un tunel pentru trenuri care o va lega de Franța

Italia va decide pînă vineri dacă va continua un proiect controversat privind o legătură prin tunel cu Franţa pentru trenuri de mare viteză, a anunţat prim-ministrul Giuseppe Conte, informează marţi DPA, potrivit agerpres.ro.


"Contăm pe decizia de vineri", a declarat Conte reporterilor după discuţii cu viceprim-miniştrii săi, Matteo Salvini de la Ligă (extrema dreaptă) şi Luigi Di Maio de la Mişcarea Cinci Stele (M5S-antisistem).


Proiectul tunelului de 20 de miliarde de euro (22,7 miliarde de dolari) ce ar trebui săpat prin Alpi vizează conectarea oraşului Torino din nord-vestul Italiei de Lyon în Franţa.


Liga este în favoarea proiectului, în timp ce M5S se opune, considerîndu-l o risipă de bani publici şi un pericol pentru mediul înconjurător.


Noua infrastructură feroviară, cunoscută în Italia ca "TAV", este unul dintre mai multe subiecte de dezacord în interiorul coaliţiei populiste la putere.


Potrivit unui studiu de specialitate comandat de un ministru al M5S, costul construcţiei TAV depăşeşte beneficiile pe termen lung cu aproximativ 7 miliarde de euro. Dar imparţialitatea studiului este contestată.


Potrivit lui Conte, calculele politice şi nu doar consideraţiile tehnice ar influenţa decizia finală a guvernului cu privire la acest tunel.


Italia este sub presiunea Uniunii Europene - care parţial finanţează proiectul - şi a guvernului francez pentru a pune capăt incertitudinii legate de viitorul TAV.


Conte a adăugat că este pregătit pentru discuţii "non-stop" cu Salvini şi Di Maio. "Vom lua decizia ce poate proteja cel mai bine interesul naţional", a promis el.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load