COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Italia ar putea prelungi cu cîteva luni starea de urgență

Italia ar putea prelungi cu cîteva luni starea de urgență

Guvernul italian plănuiește să prelungească din nou starea de urgență instituită pentru combaterea răspîndirii noului coronavirus pînă la sfîrșitul lunii octombrie, scrie Digi24.

Starea de urgență instituită la începutul anului permite guvernului italian să conducă țara prin decret. În acest fel, nu mai este nevoie de acordul parlamentului de la Roma pentru deciziile luate de executiv. Partidele de opoziție se opun ferm continuării acestei stări de fapt.

„Guvernul va lua decizia de a extinde starea de urgență pînă în data de 31 octombrie dar doar după ce ea va trecede parlament”, a anunțat ministerul Sănătății italian Roberto Speranza, marți, conform presei din peninsulă.


Marți după-amiază, prim-ministrul Giuseppe Conte îi va informa pe senatori de intenția sa privind prelungirea stării de urgență.

Executivul italian poate iniția starea de urgență fără acord parlamentar în cazul „dezastrelor și catastrofelor naturale sau alte evenimente care trebuie gestionate cu puteri extraordinare”, conform unei legi din 1992. Ea poate dura cel mult 12 luni și poate fi prelungită apoi cu cel mult încă un an.

Partidele de opoziție spun că vor contesta această decizie. Liderul de extremă dreaptă Matteo Salvini a declarat săptămîna trecută: „Nu există nicio urgență sanitară... cei care vor să prelungească starea de urgență sînt dușmanii Italiei”.

Starea de urgență a fost instituită în Italia la sfîrșitul lunii ianuarie pentru o perioadă de 6 luni. Ea urmează să expire în data de 31 iulie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load