Italia ar putea permite cetățenilor să propună legi Parlamentului

Italia ar putea permite cetățenilor să propună legi Parlamentului

Camera deputaților italieni, dominată de populiștii de la Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și de la Ligă a adoptat joi o lege care permite cetățenilor să propună legi, o posibilitate care nu există în prezent.

Textul adoptat prevede că un proiect de lege care provine dintr-o inițiativă cetățenească și a primit cel puțin 500.000 de semnături trebuie să fie aprobat în 18 luni de Parlament, care nu poate aduce modificări substanțiale.

Dacă Parlamentul nu adoptă inițiativa în acest interval sau o modifică în profunzime, va fi organizat un referendum.

Legea este considerată adoptată în forma originală dacă peste 25% din cetățeni au votat și dacă Da-ul este majoritar.

În prezent, constituția italiană nu prevede decît un referendum abrogativ, vizînd suprimarea legilor, parțial sau integral, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu alegători.

Acest proiect de lege, care modifică două articole din Constituție, trebuie să fie adoptat și de Senat, după care revine la Cameră de unde merge din nou la Senat.

Modificările Constituției prevăd o dublă adoptare în cele două camere ale Parlamentului.

Această idee a inițiativei cetățenești este una dintre propunerile esențiale ale M5S, care a făcut din democrația directă și implicarea cetățenilor în procesul electoral una dintre prioritățile sale în ultima campanie electorală.

Teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege.

O decizie privind admisibilitatea sau nu a unui proiect de lege va fi solicitată Curții constituționale imediat ce documentul va primi 200.000 de semnături și înainte de ajunge în Parlament.

Referendumul privind inițiativele cetățenești este una dintre revendicările majore ale Vestelor Galbene în Franța. 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load