COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Israel: Cercetătorii au inventat o mască sanitară care distruge coronavirusul

Israel: Cercetătorii au inventat o mască sanitară care distruge coronavirusul

O echipă de cercetători din Israel a inventat o mască sanitară ce poate distruge coronavirusul prin intermediul căldurii generate de curentul electric de la un încărcător de telefon mobil, relatează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Procesul de dezinfectare durează aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie să poarte masca în timp ce aceasta este conectată la încărcător, a atras atenţia profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.

Noua mască este dotată cu un port USB ce se conectează la o sursă de energie, cum ar fi un încărcător standard de telefon mobil, care încălzeşte un strat interior din fibre de carbon pînă la o temperatură de 70 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a distruge virusurile.


Potrivit lui Ein-Eli, măştile de unică folosinţă, la mare căutare la nivel mondial în timpul crizei sanitare, nu sînt economice şi nici prietenoase cu mediul înconjurător. ”Ele trebuie să fie reutilizabile şi prietenoase, iar aceasta este soluţia noastră”, a spus el.

Profesor Allon Moses, specialist în boli infecţioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat că o expunere de jumătate de oră la o temperatură de 70 de grade Celsius distruge ”fără îndoială” coronavirusul. El a atras atenţia, însă, că încălzirea repetată poate ”dăuna hîrtiei sau materialului măştii şi distruge în viitor capacitatea acesteia de protecţie împotriva bolii”.

În timpul testelor, prototipul a fost expus la douăzeci de cicluri de încălzire de cîte jumătate de oră, fără a fi observat un efect negativ asupra durabilităţii, a precizat Ein-Eli. ”Putem garanta pînă la cîteva zeci de cicluri, fără niciun risc”, a spus el.

Prototipul are aspectul unei măşti sanitare standard N95, cu o valvă în partea frontală şi benzi de susţinere după urechi.

Cercetătorii au depus la sfîrşitul lunii martie documentaţia pentru obţinerea unui patent pentru această mască în Statele Unite şi au declarat că poartă negocieri cu sectorul privat pentru comercializarea produsului. Masca ar putea costa cu un dolar mai mult decît un model obişnuit, de unică folosinţă, au precizat cercetătorii, citaţi de Reuters.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load