COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Islanda și-a ales președintele. Cîte voturi a acumulat marele cîștigător

Islanda și-a ales președintele. Cîte voturi a acumulat marele cîștigător

Preşedintele islandez Gudni Johannesson a fost reales sîmbătă cu peste 92% din voturi, potrivit rezultatelor definitive ale scrutinului prezidenţial, publicate duminică, informează AFP şi dpa.

În cadrul acestui scrutin universal într-un singur tur, fostul profesor universitar de istorie a obţinut 92,2% dintre cele 168.821 de voturi exprimate, faţă de cele 7,8% ale contracandidatului său de dreapta, Gudmundur Franklin Jonsson.

Rata participării la vot a fost de 66,9%, comparativ cu 75,7% în 2016 - cînd Johannesson a obţinut primul mandat de preşedinte - şi cu 69,3% în 2012.


Această victorie zdrobitoare a lui Gudni Johannesson a depăşit chiar şi cele mai optimiste sondaje de opinie, care în ultimele săptămîni îl creditau cu 90-94% din intenţiile de vot pe preşedintele la final de mandat, citează Agerpres.

În Islanda nu există o limită constituţională a numărului mandatelor prezidenţiale. Predecesorul lui Johannesson, conservatorul Olafur Grimmson, a fost preşedinte al Islandei timp de cinci mandate, între 1996 şi 2016.

Islanda se distinge în istoria electorală mondială pentru că, în 1980, a devenit prima ţară care a ales o femeie în funcţia de preşedinte, în persoana lui Vigdis Finnbogadottir, care a fost realeasă de trei ori, pînă în 1996. La alegerile prezidenţiale din 1988, Finnbogadottir a obţinut 94,6% din voturi, un record în istoria Islandei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load