Învăţătorii din Polonia, în grevă de trei săptămîni: Ce-i nemulţumeşte

Învăţătorii din Polonia, în grevă de trei săptămîni: Ce-i nemulţumeşte

Învăţătorii din Polonia au intrat în a treia săptămînă de grevă, iar aproximativ 2.000 de cadre didactice au protestat în fața Ministerului învățămîntului din Varșovia.


Ei cer majorarea cu 30 la sută a salariilor, în condițiile în care un profesor cîștigă aproximativ 816 euro lunar. Demonstrații similare au avut loc și în alte orașe poloneze, iar activitatea în școli și grădinițe a fost suspendată.


Conform datelor celui mai mare sindicat din domeniu, un învăţător polonez cu definitivat are în prezent un salariu brut de 3500 de zloţi, aproximativ 816 euro, adică 70% din salariul mediu pe ţară.


Guvernul şi sindicatele din învăţămînt au avut mai multe runde de dialog, încheiate fără niciun progres. Partidul de guvernămînt ”Lege şi Justiţie” a propus pentru vineri organizarea unei mese rotunde în format extins, cu participarea unor experţi, în ultimele săptămîni, promițînd o serie de beneficii sociale.


Opoziţia consideră demersul o manevră politică în vederea alegerilor europarlamentare din mai şi a celor legislative de la toamnă. Printre altele, guvernanţii au anunţat o alocaţie pentru copii de 120 de euro, scutirea de impozitul pe venit a contribuabililor pînă la vîrsta de 26 de ani, a 13-a pensie anuală şi alocaţii pentru crescătorii de bovine şi porcine.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load