Insula care ar putea deveni prima zonă din lume fără fus orar

Insula care ar putea deveni prima zonă din lume fără fus orar

Sommarøy (Insula verii, n.r.), aflată din nordul Norvegiei, este locuită de 300 de persoane care vor să o transforme în prima zonă din lume fără fus orar.


Pe această insulă de la nord de Cercul Arctic, soarele nu apune 69 de zile, de pe 18 mai pînă pe 26 iulie. Noaptea polară durează din noiembrie pînă în ianuarie, iar în acea perioadă soarele nu este văzut deloc, scrie News.ro.


„Este lumină constant, iar noi acţionăm în consecinţă”, a spus Kjell Ove Hveding, localnic, citat de CNN. „În mijlocul nopţii, care ar putea fi ora 02.00, poţi vedea copii jucînd fotbal, oameni vopsindu-şi casele sau cosind iarba de pe peluze, iar adolescenţii merg să înoate”.


Insularii s-au întîlnit într-o sală din oraş pentru a semna o petiţie în vederea modificării statutului insulei, iar în urmă cu cîteva zile Hveding s-a întîlnit cu un membru al parlamentului norvegian pentru a-i înmîna petiţia şi pentru a discuta provocările legale pe care le presupune iniţiativa.


„Pentru mulţi dintre noi, să obţinem asta în scris ar însemna să formalizăm ceva ce am practicat timp de generaţii”, a mai spus el.


Locuitorii insulei speră ca prin aceasta să obţină renunţarea la orele tradiţionale de deschidere şi să poată introduce un program flexibil în şcoli şi la locurile de muncă. Pescuitul şi turismul sînt principalele industrii.


Vizitatorii care ajung de pe continent pe insulă o fac pe un pod pe care, spre deosebire de alte locuri din lume, nu sînt agăţate lacăte, ci ceasuri.


Localnicii şi oficialii din turism văd în această modificare un motiv ca numărul vizitatorilor să crească pe insula cunosuctă şi din filmul britanic „The Wicker Man” (1973).


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load