TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Îngrijorător! Omenirea a epuizat resursele Pămîntului pentru acest an

Îngrijorător! Omenirea a epuizat resursele Pămîntului pentru acest an

Resursele naturale ale planetei noastre pe anul 2019 au fost deja epuizate, iar omenirea trăiește ”pe datorie” începînd de luni, 29 iulie, rezultă din calculele realizate de specialiştii de la ONG-ul Global Footprint Network.

În ultimii 20 de ani, prima zi în care datele arată că populația planetei a epuizat resursele anuale se numește ”Ziua depășirii” și este din ce în ce mai devreme în cursul anului. „Omenirea utilizează în prezent resursele ecologice de 1,75 ori mai repede” decît capacităţile de regenerare ale ecosistemelor, arată Global Footprint Network. „Consumăm capitalul natural al planetei noastre, slăbindu-i şi mai mult capacitatea regenerativă viitoare”. Data de 29 iulie 2019 se referă la prima zi în care întreaga planetă începe să trăiască „pe datorie”, dar la nivelul fiecărei țări, acest moment diferă.

De exemplu, Qatarul atinge ”ziua depăşirii” după doar 42 de zile, în timp ce Indonezia şi-a consumat toate resursele pentru întregul an după 342 de zile. Scopul celor de la Global Footprint Network este să readucă „ziua depăşirii” la data de 31 de decembrie iar acest lucru se poate face prin reducerea emisiile de gaze cu efect de seră. „Diminuînd emisiile de CO2 cu 50%, am putea cîştiga 93 de zile în cursul anului, amînînd astfel ‘ziua depăşirii’ pînă în octombrie”, a estimat WWF. Fiecare persoană poate să îşi calculeze propria amprentă ecologică pe site-ul www.footprintcalculator.org.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load