TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Îngrijorător: După incendii jumătate din habitatul speciilor din australia pe cale de dispariție

Îngrijorător: După incendii jumătate din habitatul speciilor din australia pe cale de dispariție

Incendiile din Australia au distrus mai mult de jumătate din habitatul în care trăiesc 100 de specii de plante şi animale ameninţate cu dispariţia, inclusiv 32 de specii în pericol critic de extincţie, a anunţat luni guvernul de la Canberra, relatează AFP.

Peste un miliard de animale au pierit în incendiile fără precedent care au făcut ravagii în estul şi sudul insulei timp de luni de zile, arzînd o suprafaţă mai mare decît cea a Portugaliei.

Un bilanţ exact pentru floră şi faună va fi stabilit în cîteva săptămîni, deoarece există încă focare, iar unele zone distruse de incendii sînt încă prea periculoase pentru a fi explorate, potrivit autorităţilor.


Ministerul Mediului a publicat deja o listă preliminară a speciilor de plante, animale şi insecte pe cale de dispariţie care au pierdut peste 10% din habitatul lor cunoscut.

Peste 80% din habitatele cunoscute sau probabile ale unui număr de 49 de specii au fost distruse de incendii, în timp ce 50 pînă la 80% din ariile populate ale altor 65 de specii au fost afectate de flăcări.

"Unele specii sînt mai vulnerabile la flăcări decît altele şi unele zone au fost mult mai grav afectate decît altele, astfel încît o analiză aprofundată va fi necesară înainte de a putea evalua pe deplin impactul incendiilor pe teren", a declarat Sally Box, comisar pentru specii pe cale de dispariţie.

Speciile ameninţate includ 272 de plante, 16 mamifere, 14 broaşte, nouă păsări, şapte reptile, patru insecte, patru peşti şi un păianjen, a spus ministerul.

Dintre cele 32 de specii în pericol critic de extincţie afectate de incendii, majoritatea sînt plante, însă au existat şi broaşte, broaşte ţestoase şi trei tipuri de păsări, a precizat sursa citată.

Criza incendiilor de vegetaţie din Australia s-a soldat şi cu moartea a cel puţin 29 de persoane. Flăcările au ars suprafeţe vaste de păduri virgine, au ucis animale în ferme şi au distrus aproximativ 2.000 de case.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load