Incredibil ce fac sătenii dintr-un sătuc din Vietnam cu bombele din timpul războiului (FOTO)

Incredibil ce fac sătenii dintr-un sătuc din Vietnam cu bombele din timpul războiului (FOTO)

Războiul din Vietnam s-a încheiat acum 40 de ani, însă a lăsat o moștenire grea, mai ales în Laos.


Armata americană a bombardat această micuță țară cu peste 2 milioane de bombe între 1964 și 1973, ceea ce a făcut ca Laos să devină cea mai bombardată țară din lume. Au fost mai mult de 580 000 de misiuni de bombardament în Laos, echivalent cu o misiune de bombardament la fiecare opt minute, 24 de ore pe zi, timp de nouă ani. Nu toate bombele au și explodat în momentul bombardamentelor. Aproximativ 30% din bombe nu au reușit să explodeze, rămînînd îngropate în Pămînt mult timp după război. Chiar și în zilele noastre mai există, din păcate, victime ale unor bombe care explodează după atîția ani de la finele războiului.


O cauză majoră a victimelor sînt sătenii care încearcă să recupereze bombelepentru a vinde metalul sau pentru a le transforma în diferite lucruri. O carcasă de bombă care cîntărește pînă în 900 de km se vinde cu mai mult de 100 de dolari. Cînd fotograful Mark Watson a făcut o excursie în Laos, a fost surprins să vadă că aceste dispozitive letale sînt reutilizate în moduri dintre cele mai surprinzătoare.


„Colectarea resturilor de bombe este o ocupație foarte periculoasă, dar oamenii au fost forțați să intre în acest comerț din cauza sărăciei. Carcasele de bombe care nu se vînd sînt valorificate de săteni în alte moduri, fiind folosite ca bărci, ghivece de flori, sau chiar fundație pentru case„, a declarat Watson.


Iată și o galerie foto edificatoareUrmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load