Închisoarea de balene din Rusia ar putea să nu mai existe. Motivul

Închisoarea de balene din Rusia ar putea să nu mai existe. Motivul

Aproape 100 de mamifere marine ţinute într-o infamă "închisoare pentru balene" din Rusia ar putea fi eliberate în această vară, după vizita exploratorului francez Jean-Michel Cousteau în această zonă.


Fiul renumitului oceanolog francez Jacques Cousteau a mers să vadă sanctuarul de pe coasta Pacificului din Rusia, la invitaţia autorităţilor care se luptă să facă faţă situaţiei critice după valuri de comentarii negative.


În noiembrie 2018 s-a descoperit că 11 balene Orca şi 90 balene Beluga au fost ţinute în perimetre mici, într-un golf lîngă Nakhodka, în aşteptarea vînzării lor către acvariile chinezeşti.


Despre patru dintre balene se crede că au murit în prizoneratul lor nenatural. Jean-Michel Cousteau, în vîrstă de 81 de ani, va contribui la instalarea camerelor video în perimetrele pentru animalele marine, ceea ce va "creşte şansele de a le elibera cu succes în habitatul lor natural în viitor", au spus oamenii de ştiinţă locali.


Serviciul de gardă de frontieră a acuzat proprietarii de balene în privinţa încălcării condiţiilor licenţei de stat privind capturarea lor. Litigiile juridice sînt în plină desfăşurare.


Se spune că mamiferele sînt ţinute în condiţii dramatice, înghesuite şi ar trebui eliberate cît mai curînd. Dar întrucît este de anticipat că multe dintre balene să fie în stare proastă de sănătate, acestea nu pot fi eliberate rapid după o astfel de captivitate lungă. Au fost aduse din nord şi nu cunosc zona din jurul Nakhodka. Unele au crescut în închisoare.


În cadrul unei conferinţe de presă cu exploratorul Cousteau, ministrul resurselor naturale, Dmitry Kobylkin, a declarat că încălzirea vremii va face în curînd posibilă examinarea eliberării unor balene.


Guvernatorul regiunii în care se află golful a declarat că balenele ar putea fi plasate şi în delfinarii din Rusia.


În februarie, Putin a ordonat guvernului să investigheze închiderea balenelor în golf şi să revizuiască regulamentele privind capturarea mamiferelor marine.


O comisie de oameni de ştiinţă a fost creată pentru a evalua sănătatea animalelor. Ei vor determina care balene pot fi eliberate şi care vor fi trimise la acvariu.


Activiştii sînt neîncrezători că aceste eforturi vor duce la închiderea "închisorii pentru balene".


"Este greu de spus cît de greu încearcă (autorităţile) să elibereze balenele ", a declarat Dmitry Lisitsyn de la Sakhalin Environmental Watch. "Dar sosirea lui Cousteau este cu siguranţă un mare plus".


Companiile ruseşti pot obţine cote pentru a prinde balene în scopuri ştiinţifice sau educative, în ciuda unui moratoriu la nivel mondial din 1982 privind vînătoarea de balene, ceea ce duce la apariţia unui „dubios” comerţ cu balene pentru acvarii.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load