TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Incendiu la Notre-Dame: Marea orgă este în pericol chiar dacă a fost salvată

Incendiu la Notre-Dame: Marea orgă este în pericol chiar dacă a fost salvată

Marea orgă din catedrala Notre-Dame din Paris "nu a ars" în incendiul care a devastat clădirea, dar structura sa a suferit pagube importante provocate de flăcări, a declarat marţi AFP, unul dintre cei trei organişti titulari ai catedralei.

Instrumentul restaurat de-a lungul secolelor, deşi structura sa esenţială datează de la începutul secolului al XV-lea, "este în parte prezervat, însă este acoperit de cenuşă, praf şi apă", a declarat Philippe Lefčvre, care cîntă la orga din Notre-Dame din Paris de 35 de ani.

"În următoarele luni totul se va usca, iar acest lucru riscă să provoace probleme de structură", a explicat emoţionat instrumentistul în vîrstă de 70 de ani. "Să sperăm că va putea rămîne stabilă, imediat ce va putea fi pusă la adăpost", a precizat el, subliniind că orga este una dintre cele mai mari din Europa.

"Orga cea mică, aflată sub fleşă, a fost însă afectată de flăcări", a precizat el.

Organistul şi-a mărturisit spaima cînd a văzut pagubele suferite de catedralĂ, unde miercuri trebuia să cînte pentru o slujbă de dinaintea Săptămînii Mari de Paşte.

"Însă ce-i mai rău a fost evitat, Notre-Dame este încă în picioare şi este reconfortant să vezi reacţia unanimă a lumii întregi", subliniind că "Notre-Dame a vieţuit alături de oameni de-a lungul secolelor".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load