COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Înainte de Greta a fost Severn!

Înainte de Greta a fost Severn!

În 1992, o fată de 12 ani din Canada, Severn Cullis-Suzuki, a ținut un discurs la un eveniment organizat de către ONU care prezintă similarități izbitoare de formă cu cel susținut recent de către Greta Thunberg, tot de la tribuna Națiunilor Unite, transmite lesobservateurs.ch.

Înainte cu 27 de ani ca Greta Thunberg să le ceară socoteală liderilor lumii pentru că nu ar face suficient pentru a stopa încălzirea globală, Severn Cullis-Suzuki, fiica ecologistului canadian David Suzuki, a făcut repoșuri dure liderilor lumii adunați în 1992 la Summitul Pămîntul al ONU, care a avut loc la Rio de Janeiro.

În afară de faptul că ambele discursuri au fost susținute de tinere fete la evenimente organizate de Organizația Națiunilor Unite, există și asemenări de formă ale celor două discursuri.


Ambele conțin reproșuri la adresa liderilor mondiali, deși discursul canadiencei este lipsit de accesele patetice ale Gretei Thunberg.

”La școală, chiar și la grădiniță, ne învățați să ne comportîm în lume. Ne învățați să nu ne batem unii cu alții, să-i respectăm pe ceilalți, să strîngem gunoaiele, să nu facem rău altor creaturi, să împărțim cu alții, să nu fim lacomi. Atunci de ce voi faceți ce ne spuneți nouă să nu facem?”, spunea Severn Cullis-Suzuki.

Ca și Thunberg, canadianca a vorbit despre viitorul generației sale. ”Mă bat pentru viitor. Să-mi pierd viitorul nu ca și cum ai pierde niște alegeri sau să-ți scadă acțiunile la bursă. Sînt aici pentru a vorbi în numele tuturor generațiilor viitoare. Sînt aici pentru a vorbi în numele copiilor înfometați din întreaga lume ale căror plînsete nu sunt auzite. Sînt aici pentru a vorbi în numele nenumăratelor animale care mor pentru că nu au avut alt loc unde să meargă”, spunea Cullis-Suzuki.

Spre deosebire însă de Thunberg, Severn vorbea în 1992 despre gaura de ozon, pe atunci principalul motiv de angoasă apocaliptică al ecologiștilor.

”Mi-e frică acum să ies afară la soare din cauza găurii din pătura de ozon. Mi-e frică să respir aerul pentru că nu știu ce substanță chimică conține (…) Am visat să văd mari turme de animale sălbatice, jungle, păduri tropicale pline de păsări și fluturi. dar astăzi mă întreb dacă aceste păduri vor mai exista pentru ca să le vadă și copiii mei”, spunea fata din Canada.

Astăzi, Severn Cullis-Suzuki este căsătorită, cu copii și este tot activistă de mediu, potrivit Vancouver Sun.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load