În timpul războiului, unele pietre preţioase ale coroanei britanice au fost ascunse

În timpul războiului, unele pietre preţioase ale coroanei britanice au fost ascunse

Unele pietre preţioase de pe coroana britanică au fost ascunse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o cutie de metal pentru biscuiţi, îngropată pe domeniul Castelului Windsor, conform unui documentar BBC încă nedifuzat, informează Press Association.


Pînă în prezent se cunoştea faptul că pietrele preţioase fuseseră duse în castelul situat în centrul oraşului Windsor, din comitatul Berkshire, pentru a nu cădea în mîinile naziştilor în eventualitatea unei invazii, însă puţine informaţii legate de acest lucru au fost făcute publice.

Un program al postului BBC One despre bijuteriile coroanei şi încoronarea reginei va prezenta pentru prima dată modul în care aceste obiecte istorice au fost ascunse într-o groapă adîncă, la ordinele regelui George al VI-lea al Regatului Unit.

Bijuteriile, printre care se număra şi rubinul ''Prinţul Negru'' din coroana imperială, au fost aşezate într-o cutie de metal pentru biscuiţi, care a fost îngropată sub un tunel secret, utilizat ca ieşire de urgenţă din castel.

Regina, care în anii războiului a locuit la Castelul Windsor din motive de siguranţă, era conştientă în mare parte de întîmplare, însă nu ştia detaliile acesteia pînă cînd le-a aflat de la comentatorul regal Alastair Bruce, care prezintă documentarul.

''Ceea ce este atît de minunat este faptul că regina nu cunoştea acest lucru. A-i spune a părut atît de ciudat'', a mărturisit acesta.

Povestea remarcabilă a fost descoperită de Oliver Urquhart Irvine, bibliotecar şi administrator al Arhivelor Reginei.

Misterul a fost elucidat de ''un set electrizant de scrisori'', după cum l-a descris comentatorul regal, adresat de Sir Owen Morshead, bibliotecarul regal, către regina Mary, mama lui George al VI-lea al Marii Britanii. Documentele lui Sir Owen înfăţişează modul în care a fost săpată o groapă cu două încăperi, acoperită pentru a o ascunde de bombardierele inamice şi dotată cu uşi de oţel. O trapă utilizată pentru a permite accesul în zona secretă în care se afla cutia există şi în prezent.

De asemenea, în cadrul documentarului regina povesteşte cu candoare şi umor provocările şi necazurile ocazionate de funcţia sa, printre care se numără şi pericolele reprezentate de purtarea unei coroane grele. Ea glumeşte spunînd că nu poate privi în jos în timp ce îşi citeşte discursul atunci cînd poartă Coroana Imperială, care cîntăreşte 1.28 kilograme, existînd pericolul de a-şi ''frînge'' gîtul. ''Nu te poţi uita în jos pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul. Altfel ţi-ai frînge gîtul, ar cădea'', i-a mărturisit regina lui Bruce.

Coroana a fost realizată pentru încoronarea din 1937 a regelui George al VI-lea al Marii Britanii şi este bătută cu pietre scumpe, printre care se numără 17 safire, 11 smaralde şi sute de perle şi diamante, dar şi cu Piatra preţioasă cunoscută sub numele de ''Prinţul Negru'' despre care se bănuieşte că a fost încastrată în coiful purtat de Henric al V-lea al Angliei în timpul Bătăliei de la Agincourt (Azincourt) din 1415.

Suverana povesteşte în cadrul documentarului şi despre momentul în care a fost nevoită să se oprească pe loc, în timpul încoronării sale din Catedrala Westminster Abbey, după ce roba pe care o purta a rămas agăţată în covor. ''Nu se gîndiseră la acest lucru'', a adăugat regina.

Regina a fost proclamată suverană la 6 februarie 1952 după ce tatăl său s-a stins din viaţă în mod subit.

Documentarul, care face parte din ''Royal Collection Season'', un parteneriat între BBC şi Royal Collection Trust, urmează să fie difuzat duminică de postul BBC One.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load