COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Polonia se desfășoară al doilea tur al prezidențialelor

În Polonia se desfășoară al doilea tur al prezidențialelor

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după două săptămîni de la primul tur cîștigat de șeful de stat în exercițiu Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută, relatează AFP, dpa și Reuters, preluat de Agerpres.

Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică este primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formațiuni politice de opoziție, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare.

Circa 30 de milioane de polonezi sînt așteptați să-și aleagă președintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara țării. Mulți dintre ei votează prin corespondență, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat și amînarea alegerilor prezidențiale inițial programate pentru luna mai.

În primul tur prezența la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezența este și mai ridicată.

Pentru a respecta precauțiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sînt obligați să stea la doi metri distanță unul de altul și să poarte măști de protecție și sînt încurajați să-și aducă propriile instrumente de scris și să folosească soluții dezinfectante la intrarea în secții.

Votul a început la ora 07.00 a.m. (05.00 GMT) și urnele se închid la ora 09.00 p.m. (19.00 GMT), cînd sînt așteptate rezultatele exit-polurilor.

Ultimele sondaje indică șanse egale între cei doi candidați.

Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăților democratice dobîndite la căderea comunismului, acum trei decenii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load