COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Hong Kong a fost interzisă purtarea măștilor la protestele neautorizate

În Hong Kong a fost interzisă purtarea măștilor la protestele neautorizate

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat vineri adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ce prevede interzicerea purtării măştilor la protestele ''ilegale'' şi ''neautorizate'', pe fondul manifestaţiilor începute în urmă cu patru luni în fost colonie britanică, transmite DPA, citată de Agerpres.

Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul-nopţii (16:00 GMT), prevede că protestatarii vor fi pasibili de 1 an de închisoare şi o amendă de pînă la 25.000 de dolari hong-konghezi (3.200 dolari americani) dacă nu respectă noile reguli.

Anticipând această decizie, mii de persoane se adunaseră vineri în Hong Kong pentru a protesta contra măsurii respective. Aceşti hong-konghezi, majoritatea dintre ei angajaţi, au profitat de pauza de prînz pentru a ieşi pe străzi şi a contesta recurgerea la o măsură ce data din perioada colonială şi care nu a mai fost aplicată din 1967. În opinia lor, aplicarea acestei măsuri ar duce la bascularea regiunii semiautonome către autoritarism.


Metropola Hong Kong traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni cvasicotidiene pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a cere o serie de reforme democratice.

Nici guvernul centrale de la Beijing, nici executivul local nu au reuşit să calmeze mişcarea de contestare, care a dus la confruntări tot mai violente între forţele de ordine şi manifestanţii radicali.

Pentru a nu fi identificaţi şi a evita viitoare procese judiciare, manifestanţii poartă în mare parte măşti, iar contra gazelor lacrimogene şi a proiectilelor trase de poliţie sunt dotaţi cu ochelari de protecţie şi măşti de gaze.

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, şefa executivului local Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţînd la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat. Totuşi, Lam nu a reuşit să reducă nemulţumirile demonstranţilor care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violenţele poliţiei şi la reforma electorală.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load