COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Europa a fost înregistrat primul deces cauzat de țigaretelor electronice

În Europa a fost înregistrat primul deces cauzat de țigaretelor electronice

Un tînăr în vîrstă de 18 ani a decedat în Belgia în urma unei insuficienţe respiratorii atribuite de autorităţi utilizării ţigaretelor electronice și a unui amestec de ingrediente nocive.

Este primul deces din Europa atribuit țigărilor electronice, după ce în SUA cîteva zeci de persoane au murit și mii s-au îmbolnăvit din cauza vapatului, informează Agerpres.

Decesul tînărului de 18 ani din cauza țigărilor electronice a fost anunțat chiar de ministrul Sănătății din Belgia.


Ministrul a fost interpelat în sesiune plenară în Camera Deputaţilor după ce mai multe publicaţii au relatat despre decesul recent al lui Raphael, un tînăr de 18 ani din Bruxelles, care a folosit o ţigaretă electronică conţinînd un derivat al canabisului.

Din primele date, ar fi vorba de canabidiol (CBD), o substanţă cu proprietăţi liniştitoare, nu stupefiante, şi care este legală, dar care poate fi vîndută pe piaţa neagră în amestec cu alte produse nocive.

Experţii suspectează că de vină ar fi combinaţia cu acetatul de vitamina E (ulei), care a provocat deja decese în Statele Unite.

”Este nevoie ca ancheta să continue pentru a stabili circumstanţele precise” ale decesului lui Raphael, a subliniat De Block.

OMS: Țigările electronice sînt ”incontestabil nocive”

Într-un raport publicat în iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că ţigaretele electronice sînt ”incontestabil nocive” şi că nu pot fi recomandate ca instrumente utile în procesul de renunţare la tutun.

Autorităţile medicale americane au clasificat ţigaretele electronice ca ”periculoase” pentru tineri, după ce numărul liceenilor care utilizează aceste dispozitive a crescut de aproape două ori în această ţară în perioada 2017-2018.

Cauza acestor afecţiuni este considerată de autorităţi unul dintre ingredientele prezente în rezervele lichide cu THC (substanţa psihoactivă din canabis), vîndute în cea mai mare parte pe piaţa neagră, şi anume uleiul de vitamina E.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load