Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Hotărît! Consiliul European poate impune sancțiuni pentru atacurile cibernetice

17 mai. 2019,, 17:00   Externe
2411 0

Consiliul a stabilit un cadru care îi permite UE să impună măsuri restrictive specifice pentru a descuraja și a răspunde la atacuri cibernetice care reprezintă o amenințare externă la adresa UE sau a statelor sale membre, inclusiv atacuri cibernetice asupra unor state terțe sau organizații internaționale, în cazul în care măsurile restrictive sînt considerate necesare pentru realizarea obiectivelor politicii externe și de securitate comună (PESC).

Mai precis, acest cadru permite UE, pentru prima dată, să impună sancțiuni unor persoane sau entități care sînt responsabile de atacuri cibernetice sau de tentative de atacuri cibernetice, care oferă sprijin financiar, tehnic sau material pentru astfel de atacuri sau care sînt implicate în alte moduri. Pot fi impuse sancțiuni și persoanelor sau entităților asociate cu acestea.

Măsurile restrictive includ interzicerea accesului persoanelor care călătoresc către UE și înghețarea activelor persoanelor și entităților. În plus, se interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția celor incluse pe listă

UE recunoaște că spațiul cibernetic oferă oportunități semnificative, dar prezintă și provocări în continuă schimbare. Aceasta este preocupată de răspîndirea comportamentelor răuvoitoare în spațiul cibernetic, care vizează subminarea integrității, a securității și a competitivității economice a UE, prezentînd în cele din urmă riscul de conflict.

La 19 iunie 2017, Consiliul a adoptat un cadru, Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică, care contribuie la îmbunătățirea cooperării, la prevenirea conflictelor, la atenuarea potențialelor amenințări cibernetice, precum și la descurajarea și influențarea comportamentului agresorilor potențiali. Acesta a fost răspunsul la preocuparea crescîndă cu privire la capacitatea și disponibilitatea tot mai mare a unor actori statali și nestatali de a întreprinde activități cibernetice răuvoitoare.

La 16 aprilie 2018, Consiliul a adoptat concluzii privind activitățile cibernetice răuvoitoare, în care a subliniat importanța unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea actorilor răuvoitori.

La 28 iunie 2018 și la 18 octombrie 2018, Consiliul European a solicitat să se înregistreze progrese în cadrul lucrărilor privind capacitatea de a descuraja atacurile cibernetice și de a răspunde la acestea.

La 12 aprilie 2019, Înaltul Reprezentant a făcut o declarație în numele UE în care a subliniat necesitatea de a se respecta ordinea bazată pe norme în spațiul cibernetic, adresînd actorilor rugămintea insistentă de a nu mai întreprinde activități cibernetice răuvoitoare, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, și îndemnînd toți partenerii să consolideze cooperarea internațională pentru promovarea securității și stabilității în spațiul cibernetic.

UE își reafirmă angajamentul de a menține un spațiu cibernetic deschis, stabil și sigur, precum și atașamentul față de soluționarea diferendelor internaționale din spațiul cibernetic prin mijloace pașnice. În acest context, toate eforturile diplomatice ale UE ar trebui să vizeze cu prioritate promovarea securității și a stabilității în spațiul cibernetic prin intensificarea cooperării internaționale și reducerea riscului de percepție greșită, de escaladare și de conflict care ar putea decurge din incidentele din domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?