Hackeri iranieni au provocat pagube de sute de milioane de dolari

Hackeri iranieni au provocat pagube de sute de milioane de dolari

Hackeri iranieni au desfăşurat în ultimii doi ani atacuri cibernetice împotriva a mii de persoane şi peste 200 de firme din întreaga lume, făcînd pagube de sute de milioane de dolari, a afirmat miercuri cotidianul Wall Street Journal (WSJ), citînd Microsoft, relatează AFP.

Campania piraţilor cibernetici a permis ştergerea datelor din calculatoare sau furtul de informaţii secrete afectînd firme din numeroase domenii din Arabia Saudită, Germania, Marea Britanie, dar şi din India şi Statele Unite, potrivit WSJ.

"Aceste atacuri distrugătoare sînt evenimente extrem de destabilizatoare", a subliniat John Lambert, şeful diviziei Threat Intelligence Center de la Microsoft (MSTIC), citat de cotidian.

Gigantul informatic a reuşit să identifice sursa acestor atacuri, un grup pe care îl numeşte Holmium. Unele dintre acestea au fost executate de o celulă intitulată APT33.

Microsoft nu este singura companie care denunţă capacităţile iraniene în materie de atacuri cibernetice. Specialiştii consideră că Republica Islamică face totul pentru a fi printre primele puteri în domeniul informatic, alături de Rusia, China, dar mai ales Statele Unite.

Microsoft a precizat că atacurile - chiar dacă au lovit şi ţinte europene şi americane - au vizat în special Orientul Mijlociu, unde Iranul este foarte angajat în războaiele din Yemen şi Siria.

"Ei sînt pe cale să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi să-şi dezvolte capacităţile", a explicat John Hultquist, directorul serviciului de analiză a informaţiilor la compania de securitate cibernetică FireEye.

"Riscăm să fim surprinşi de progresele pe care le-au făcut atunci cînd îşi vor îndrepta din nou atenţia spre Statele Unite", a adăugat el.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load