Guvernul Austriei, condus de o femeie

Guvernul Austriei, condus de o femeie

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a desemnat-o joi cancelar interimar pe Brigitte Bierlein, judecătoare a Curţii Constituţionale, în urma demiterii prin moţiune de cenzură a guvernului cancelarului Sebastian Kurz.


Asta după destrămarea coaliţiei de guvernare ce a succedat demisiei vice-cancelarului şi lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă.


Brigitte Bierlein, care în curînd va împlini vîrsta de 70 de ani, la care în mod obligatoriu ar trebui să se pensioneze, are sarcina să formeze un guvern interimar care să conducă ţara pînă la alegerile anticipate ce ar urma să se desfăşoare probabil în septembrie. Ea devine şi prima femeie cancelar din istoria Austriei.


În urma scandalului denumit ''Ibizagate'', cancelarul Sebastian Kurz a rupt coaliţia pe care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), o formase după alegerile din 2017 cu Partidul Libertăţii (FPOe) al vicecancelarului Heinz-Christian Strache.


Cu puţin mai mult de o săptămînă înaintea alegerilor europene, publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare cîteva luni mai tîrziu.


A doua zi după publicarea acestor imagini, Strache şi-a dat demisia din postul de vicecancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, recunoscînd că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ''agenţi provocatori'' care l-au invitat la o întîlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse. Procuratura investighează în prezent acest caz, care pare să fi fost o înscenare montată pentru a-l compromite pe politicianul de extremă dreapta.


Rămas fără majoritate după ruperea coaliţiei, cancelarul conservator Sebastian Kurz a căzut la rîndul său în urma unei moţiuni de cenzură votată luni de partidele de opoziţie.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load