Groenlanda se topește rapid. Cum arată din spațiu (FOTO)

Groenlanda se topește rapid. Cum arată din spațiu (FOTO)

Efectele negative schimbărilor climatice și cele ale încălzirii globale sînt nenumărate, iar acum acestea se pot observa și din spațiu.


Probabil ai observat și tu că vremea a luat-o razna în ultima vreme, însă temperaturile ridicate nu sînt singura problemă.


Stratul de gheață din Groenlanda se topește extrem de rapid. Groenlanda a pierdut 11 gigatone de gheață într-o singură zi, pe data de 1 august, iar acest proces este unul atît de drastic încît poate fi observat din spațiu. Ca să-ți dai seama mai bine de magnitudinea situației, o singură gigatonă de apă ar putea umple aproximativ 400.000 de bazine olimpice.


Cu ajutorul sateliților săi, NASA urmărește situația din Groenlanda din spațiu. Astfel, agenția spațială a ajuns la concluzia că miliarde de tone de apă topită de la acești ghețari a ajuns în Oceanul Atlantic de-a lungul lunii. Acest lucru a contribuit la o creștere semnificativă a nivelului mării.


Această imagine, surprinsă de satelitul Landsat 8, arată un adevărat lac format la marginea calotei glaciare din apa topită de la ghețari.


Schimbările climatice au foarte multe efecte negative asupra planetei noastre, iar topirea acestor ghețari din Groenlanda este doar unul dintre ele. În medie, Groenlanda a pierdut 286 de miliarde de tone de gheață între anii 1993 și 2016, arată niște date oferite de NASA, care urmărește situația și din spațiu.


Explicația pentru care ghețarii se topesc și dispar atît de rapid este una simplă. Un ghețar acumulează gheață pe timpul iernii iar aceasta se topește pe timpul verii. Totuși, atunci cînd gradul de topire din timpul verii este mai mare decît cel de acumulare din timpul iernii, ghețarul începe să dispară.


                              


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load