Grevă în Grecia: Transportul public, grav afectat

Grevă în Grecia: Transportul public, grav afectat

Mai multe sindicate din Grecia au declanşat, luni, greva în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de către guvern, iar transportul public este grav afectat în capitala Atena, relatează site-ul agenţiei Reuters.


Greva din Grecia a blocat transportul public / Mai multe curse aeriene, anulate pe aeroportul din Atena


Autobuzele, trenurile şi metrourile circulă la intervale mari de timp, iar mai multe curse aeriene au fost anulate pe aeroportul din Atena. Controlorii de trafic aerian au refuzat să lucreze timp de mai multe ore.


Totodată, metroul din Atena - folosit de aproximativ 938.000 de persoane zilnic - a fost închis pentru o scurtă perioadă.


În semn de solidaritate, şi alţi lucrători publici vor protesta în cursul zilei: profesori, judecători, medici. Grevele sînt susţinute inclusiv de sindicatele din domeniul privat.


"Guvernul continuă o furtună de măsuri împotriva muncii, care au sărăcit societatea greacă. Aceasta este ultima lovitură pentru angajaţi, pensionari şi şomeri, deoarece proiectul de lege încetează dreptul constituţional la grevă", a transmis sindicatul GSEE.


Peste 50.000 de persoane au protestat şi vineri în centrul Atenei. Demonstranţii au afişat pancarte cu mesajele "Jos mîinile de pe proteste!", "Revoltă!" şi "Nu sclaviei moderne!".


Luni, Parlamentul grec votează un proiect de lege care prevede restructurarea beneficiilor sociale, introducerea unui sistem nou privind creditele restante şi a unor prevederi de restricţionare a dreptului la grevă.


În prezent, sindicatele pot declanşa greve dacă au susţinerea unei treimi dintre membri. Dacă noua legislaţie va fi adoptată, necesarul de semnături pentru grevă ar creşte la 50% dintre angajaţi.


Guvernul de la Atena susţine că limitarea frecvenţei grevelor este necesară pentru îmbunătăţirea productivităţii, avînd în vedere că economia Greciei este cu 20% mai slabă decît media din Uniunea Europeană.


Totodată, executivul grec consideră că reformele sînt necesare pentru a primi tranşele din ajutorul financiar internaţional. Pînă în prezent, Grecia a primit 40,2 miliarde de euro, iar noua tranşă este estimată la 4,5 miliarde de euro.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load