Germania va plăti în continuare pensii unor francezi ce au luptat în trupele naziste

Germania va plăti în continuare pensii unor francezi ce au luptat în trupele naziste

Cel puţin trei foşti voluntari francezi care au luptat în trupele regimului nazist în al doilea război mondial, inclusiv un fost SS-ist, încasează în continuare pensii de la statul german, a declarat marţi agenţiei France Presse ministerul apărării de la Paris.

Cabinetul secretarului de stat Genevieve Darieussecq a confirmat o informaţie publicată de ziarul Le Monde, conform căreia din 54 de beneficiari ai unor pensii de război germane, cinci sînt foşti militari - doi germani care au obţinut după război cetăţenia franceză şi trei foşti voluntari francezi. Autorităţile din Franţa au primit date din partea landului german Saar, care achită pensiile respective.

Unul din voluntarii francezi a făcut parte din divizia blindată SS Totenkopf (Cap de Mort), altul din divizia Charlemagne, iar altul din Luftwaffe, aviaţia militară a celui de-al treilea Reich.

Legea germană prevede verificarea pensiilor pentru supravieţuitorii războiului, în vederea excluderii criminalilor nazişti.

Autorităţile din Saar au precizat printr-o purtătoare de cuvînt că pensiile celor trei francezi sînt justificate, deoarece au fost răniţi şi au drepturile prevăzute pentru victimele războiului. Cererile lor au fost verificate la depunere şi s-a stabilit că nu pot fi respinse pe motiv de crime împotriva umanităţii. O nouă examinare "deosebit de intensă" a avut loc în 1988, în special în privinţa aderării la SS.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load