COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Geologii suedezi au reușit să "simtă pulsul" unui supervulcan adormit

Geologii suedezi au reușit să "simtă pulsul" unui supervulcan adormit

Supervulcanul adormit Altiplano-Puno, situat la granița între Bolivia, Argentina și Chile, se hrănește din interior cu fluxuri ascunse de magmă fierbinte.

Este vorba despre un supervulcan puternic, care a erupt ultima dată cu aproximativ patru milioane de ani în urmă. Erupția Altiplano-Puna a fost ultima din ciclul activității vulcanice care a început cu aproximativ zece milioane de ani în urmă.

"Craterul uriaș al acestui gigant conține 500.000 de kilometri cubi de substanță topită. Studiind vulcanul, am încercat să înțelegem cum magma rămîne în formă topită timp de milioane de ani", spun cercetătorii suedezi care au analizat probele de materie vulcanică care au ajuns la suprafață ca urmare a recentelor erupții neînsemnate ale Altiplano-Puna.


Analiza compoziției izotopice a oxigenului, care intră în compoziția magmei, a arătat că supervulvanul primește constant energie de la fluxurile de magmă care se ridică din centrul planetei. Acest fapt determină oamenii de știință să revizuiască evaluările probabilității erupțiilor supervulcanilor care pot duce la catastrofe grandioase.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load