Gardienii francezi au ‘blocat total’ închisorile din Hexagon

Gardienii francezi au ‘blocat total’ închisorile din Hexagon

Primele operaţiuni de „blocaj total” al închisorilor franceze au început luni în zori la chemarea sindicatelor supraveghetorilor care cer mai multă siguranţă după atacarea a trei gardieni de către un deţinut jihadist în nordul Franţei, relatează AFP, potrivit agerpres.


Trei gardieni au fost răniţi prin înjunghiere joi în închisoarea din Vendin-le-Vieil de către islamistul german Christian Ganczarski, unul dintre instigatorii atentatului împotriva sinagogii din Djerba (Tunisia), care a făcut 21 de morţi în aprilie 2002.


La Vendin-le-Vieil, o sută de supraveghetori au blocat din nou „aproape total” închisoarea luni dimineaţă. Primele operaţiuni de protest prin blocarea penitenciarelor franceze au început de vineri în peste o treime dintre ele.


Sindicatele critică în special recenta relaxare a condiţiilor de detenţie a lui Christian Ganczarski şi cer plecarea directorului penitenciarului, situat la circa treizeci de kilometri sud de Lille.


Ministrul francez al justiţiei Nicole Belloubet urmează să se ducă marţi în această închisoare ultrasecurizată care trebuie să-l primească pe Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste care au atacat la Paris pe 13 noiembrie 2015, în atentatele soldate cu 130 de morţi. El va fi închis aici în timpul procesului său din Belgia în februarie pentru un schimb de focuri cu poliţia la Bruxelles.


Şi în alte părţi ale Franţei, au fost ridicate baricade în zori în jurul închisorilor. Mai multe penitenciare din regiunea Parisului au fost complet blocate, potrivit unor surse sindicale.


În închisoarea Baumettes din Marsilia (sud-est), aproximativ cincizeci de gardieni, postaţi la ambele intrări ale închisorii, i-au blocat pe agenţii veniţi să-şi preia serviciul.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load